Otvoren kantonalni Zavod
67

Siromašni građani KS dobili mogućnost besplatne pravne pomoći

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kanton Sarajevo je dobio Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći, čiji početak rada se očekuje u junu, do kada bi trebala biti završena konkursna procedura za prijem uposlenika.

Prostorije Zavoda su opremljene uz podršku UNDP-a, odnosno kroz njihov projekt Pristup pravdi.

Cilj uspostave ovakve institucije je da osigura građanima lošeg imovinskog stanja da dobiju besplatnu zaštitu svojih prava, kao i to da osigura pravnu pomoć svima kojima je zagarantovana zakonom i međunarodnim konvencijama, čiji je potpisnik i naša zemlja.

"Korisnici našeg Zavoda mogu biti fizičke osobe, koje imaju boravište na području KS, s tim da u nekim slučajevima to mogu biti i osobe koje imaju boravište negdje drugo na području BiH. Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći je propisano da korisnici mogu biti i osobe koje su pod međunarodnom zaštitom, a u skladu sa međunarodnim konvencijama koje je BiH preuzela. To su prvenstveno tražioci azila, izbjeglice, osobe koje su žrtve trgovine ljudima te osobe koje tretiraju konvencije koje je BiH preuzela u svoj pravni sistem", kazao je Velija Nuhanović, direktor Zavoda.

Kada su u pitanju osobe koje zbog imovinskog statusa ne mogu platiti pružaoca pravne pomoći, njima će je pružiti ovaj Zavod, a u tu kategoriju spadaju oni koji po članu domaćinstva imaju prihod manji od 40 posto isplaćenog neto ličnog dohotka u FBiH, a po samom statusu korisnici mogu biti djeca bez roditeljskog staranja, žrtve nasilja, osobe sa najnižom penzijom, koje nemaju druge lične imovine i nemaju druge članove porodice koji bi im mogli platiti usluge advokata.

Vlada KS je prošle godine osigurala 250.000 KM za finansiranje ovog Zavoda, kazala je resorna ministrica Velida Memić.

UNDP ovakve projetke pomaže na različitim nivoima vlasti, gdje god je to politički moguće. Podsjetimo da zakon o pružanju besplatne pravne pomoći ne postoji na nivou BiH, jer su njegovo donošenje opstruirali zastupnici iz RS-a, pravdajući se time da on postoji u tom entitetu i da im stoga nije potreban na nivou države.

"Gdje postoji zakonodavna platforma pokušavamo otvoriti ovakve projekte. Već imamo nekoliko ovakvih zavoda, jedan od njih koji uspješno radi nalazi se u Zenici, ovog mjeseca otvaramo još tri u Bihaću, Goraždu i jedan rekonstruisani u Tuzli. Osim toga, u pripremi je i onaj u Mostaru, u saradnji sa nevladinim sektorom, a planovi su da se otvore još u Travniku, Brčkom i Trebinju", kazala je šefica Sektora pravde i sigurnosti UNDP-a u BiH Amela Ćosović-Medić.