Prostor sa uredima i čekaonicama
0

Bihać: Potpisan memorandum za otvaranje Odjela za podršku svjedocima

FENA
Bihać
Bihać
Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje odjela za podršku svjedocima pri pravosudnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu (USK) potpisan je danas u Bihaću.

U okviru ovog odjela bit će uređen i opremljen adekvatan prostor za urede i čekaonice, te uposleno i educirano stručno osoblje, čime će biti pružena neophodna podrška svjedocima prije, tokom i nakon sudskog procesa.

Sporazum su potpisali Andrej Mamontov, ministar pravosuđa i uprave u Vladi USK-a, Edina Arnautović, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću, Asim Džafić, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, te Slobodan Tadić, v.d. pomoćnika rezidentnog predstavnika UNDP-a.

“Kantonalni sud u Bihaću je nakon Suda BiH riješio najveći broj predmeta ratnih zločina – njih oko 50. Potpisivanje ovog memoranduma nama znači mnogo, jer će poboljšati kvalitetu naših suđenja, postupak će biti efikasniji i nadamo se da ćemo biti još učinkovitiji”, kazala je predsjednica Suda Edina Arnautović.

Otvaranje odjela za podršku svjedocima od velikog je značaja i za Tužilaštvo USK-a.

“Do sada su kod nas tužioci bili i istražitelji, tužioci i psiholozi. Sve su radili kako bi kvalitetno pripremili svjedoke za suđenje. Ovaj odjel neće služiti samo za podršku svjedocima u predmetima ratnih zločina, već ćemo ga koristiti u predmetima maloljetnih izvršilaca krivičnih djela i nasilja u porodici”, istakao je glavni kantonalni tužilac Asim Džafić.

On je dodao da je planirano da u odjelu radi psiholog, a u narednom periodu bit će uposlen i veći broj stručnih saradnika.

“Tužilaštvo u Bihaću posljednjih nekoliko godina jedno je od najboljih tužilaštava u smislu procesuiranja ratnih zločina. Prošle godine smo podigli optužnice protiv 14 osoba, a u ovoj smo optužili osam osoba i očekujemo da će do kraja godine biti još optužnica. Formiranjem ovog odjela pruža se mogućnost i šansa da se ovaj rad unaprijedi”, kazao je Džafić.

U oviru projekta “Podrška procesuiranju ratnih zločina u BiH”, UNDP u BiH do sada je opremio i uspostavio odjele za podršku svjedocima pri kantonalnim, odnosno okružnim sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, s ciljem da žrtvama i svjedocima u krivičnim predmetima pruže podršku pri svjedočenju tokom istrage i sudskog postupka.

U saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) BiH, a uz finansijsku podršku vlade SAD-a, UNDP radi na širenju mehanizama za pružanje jednakog nivoa podrške i zaštite svjedocima i žrtvama, a otvaranje odjela u Bihaću posljedica je rezultata koje su sud i tužilaštvo u ovom kantonu postigli u proteklom periodu radeći na predmetima ratnih zločina, prenosi BIRN - Justice Report.