Borba protiv koronavirusa
53

Širom Tuzlanskog kantona pripremaju se izolatoriji, bit će smješteni i oni koji krše samoizolaciju

A. K.
Prvi paviljon Studentskog doma u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Prvi paviljon Studentskog doma u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zabilježen slučaj zaraze koronavirusom, a svi gradovi i općine ove regije pripremaju izolatorije za eventualni prijem osoba s potvrđenim virusom SARS-CoV-2, a posebno onih koji krše mjere samoizolacije i predstavljaju potencijalnu opasnost po ostalo stanovništvo.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu još uvijek je stabilna, a Kantonalni krizni šab naredio je tamošnjim općinama i gradovima da osiguraju izolatorije za smještaj osoba koje su zaražene koronavirusom ili ne poštuju mjere samoizolacije.

"S obzirom na to da postoje oni koji ne poštuju mjeru samoizolacije morali smo djelovati u tom pravcu. Smatram da smo donijeli ispravnu naredbu, a gradovi i općine su već osigurali određene prostore u koje će smjestiti takve osobe. Konačni cilj nam je da zaštitimo građane Tuzlanskog kantona. Poruka svim prekršiocima naredbe je takva da mogu kako hoće, ali ne dokad to žele. Ako im nije drago boraviti u kući, uz sve ono što im je potrebno za uživanje, bit će smješteni tamo gdje sav taj komfor nemaju", kazao je za Klix.ba Mustafa Šakić, komandant Kriznog štaba civilne zaštite TK.

Unutrašnjost izolatorija u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)
Unutrašnjost izolatorija u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)

Šakić navodi da se izolatoriji za smještaj osoba zaraženih koronavirusom, ali i onih koje krše naredbu o samoizolaciji već formiraju u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu, Gračanici, Banovićima i Kalesiji.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli prije više od mjesec je opremio tri izolatorija za prijem zaraženih virusom SARS-CoV-2. Riječ je o specijalnim prostorijama koje se nalaze u Klinici za zarazne bolesti te u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

Dezinfekcija izolatorija u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)
Dezinfekcija izolatorija u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)

Osim spomenutih, trenutno se u Tuzli formira i izolatorij u prvom paviljonu Studentskog doma u ovom gradu, a koji bi trebao biti spreman u narednih nekoliko dana. Kapacitet je 220 kreveta, a u slučaju znatnog povećanja broja zaraženih te popunjavanja dostupnih kapaciteta na području Tuzle postoji još nekoliko potencijalnih lokacija na kojima bi se mogao formirati izolatorij.

Rekonstrukcija zgrade za izolatorij u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)
Rekonstrukcija zgrade za izolatorij u Srebreniku (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz Općine Kalesija za Klix.ba je potvrđeno da je trenutno u toku formiranje izolatorija u salama zа fizičko vaspitanje Mješovite srednje škole u Kalesiji i Osnovne škole u Tojšićima. Kapaciteti izolatorija su 50 kreveta, a predviđene su i prostorije za medicinsko osoblje.

Na području Srebrenika također je formiran izolatorij. U potpunosti je renoviran i adaptiran oronuli i zapušteni objekt "Barake" te je doveden u funkciju za potrebe medicinskog tretmana, ukoliko se pojave slučajevi na koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

"Nakon što smo nevjerovatnim tempom u samo tri dana uspjeli dovesti objekt u zadovoljavajuće uslove, osigurali smo namještaj i sve ono što je potrebno, ovaj prostor ostavljen je na korištenje Domu zdravlja u Srebreniku. Moram se posebno zahvaliti našim privrednicima i firmama koje su dale nesebičan i ogroman doprinos u ovom projektu", kazao je Nihad Omerović, komandant Štaba civilne zaštite i gradonačelnik Srebrenika.

Unutrašnjost izolatorija u Dječijem hospisu u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Unutrašnjost izolatorija u Dječijem hospisu u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)

U Srebreniku se u kućnoj samoizolaciji nalazi okvirno 400 osoba, a za one koji se eventualno ne budu pridržavali te mjere predviđene su i represivne sankcije, prvenstveno prisilna izolacija uz asistenciju Policijske uprave Srebrenik.

Za tu svrhu planiran je objekt Planinarskog doma na Majevici, a ukoliko bude više takvih slučajeva organizovat će se i postavljanje šatora u kojima će se izolovati osobe koje se nisu pridržavale kućne izolacije.

U Tuzlanskom kantonu trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi više od pet hiljada osoba, a kako nam je potvrđeno iz Uprave policije MUP-a TK, njihovi službenici jučer na prijavljenoj adresi boravka nisu zatekli 61 osobu kojoj je izdata ta epidemiološka mjera.

Do objave ovog članka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli testirano je 146 osoba, a svi rezultati analiza za one s područja Tuzlanskog kantona su bili negativni.