Za lakši obilazak znamenitosti
0

Širom Općine Stari Grad novi info panoi za turiste na četiri jezika

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska općina Stari Grad nastavila je obogaćivanje svoje turističke ponude postavljanjem četiri nova info panoa na četiri jezika, koji će služiti kao orijentacija i pomoć u informisanju turista, ali i drugih građana Sarajeva.

Panoi na bosanskom, engleskom, njemačkom i turskom jeziku su postavljeni ispred Baščaršijske džamije (dva), ispred Katedrale i ispred Ekonomskog fakulteta.

Kako su iz Općine kazali na današnjoj konferenciji, novi info panoi upućuju na gastro ponudu starog dijela grada, baščaršijske rukotvorine te bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

Sada se na području ove općine nalazi ukupno devet info panoa, koji će brojnim turistima, ali i drugim građanima olakšati obilazak znamenitosti te ih upoznati sa svim onim što mogu pronaći, kupiti i probati u samom srcu Sarajeva.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je kako je do sada grad oskudijevao sa ponudom info panoa, što je bio veliki minus za sve one koji su dolazili u Sarajevo, a nisu znali šta sve trebaju vidjeti i probati.

"Turisti su se snalazili kako su znali i umjeli. Međutim, panoi koje smo radili prije dvije godine, ovi sada i oni koje ćemo uraditi u narednom periodu promijenit će sliku i turističku ponudu Starog Grada. Sada će se svi posjetioci moći upoznati o našoj kulturi i historiji, načinu života te decidno znati gdje trebaju otići i šta trebaju posjetiti", naglasio je Hadžibajrić.

Novi info panoi postavljeni su kod Čaršijske džamije, Katedrale te kod Trga oslobođenja - Alija Izetbegović, a nosilac projekta ovih panoa je Alija Ibrović, stručni savjetnik za razvoj i promociju turizma u Općini Stari Grad.