{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo dobija polaznu turističku tačku "Sarajevo susret kultura"

27.11.2012. u 12:22
0
4
Sarajevo dobija polaznu turističku tačku "Sarajevo susret kultura"
0
Sarajevo dobija polaznu turističku tačku "Sarajevo susret kultura"
"Sarajevo susret kultura" naziv je projekta istoimene nevladine organizacije koja nastoji promovisati jednu novu turističku atrakciju, a to je lokacija koja će na jednom mjestu objediniti historijski i kulturni opis Sarajeva. Ta lokacija, koja na najbolji način oslikava susret kultura u našem gradu je u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, odnosno Velike avlije.
Upravo na tom mjestu NVO "Sarajevo susret kultura" namjerava postaviti simboličan znak koji će biti polazna turistička tačka u gradu Sarajevu, a sa koje će posjetilac jasno moći vidjeti susret različitih kultura u našem gradu. Geografski gledano, ova polazna tačka će, gledano prema stranama svijeta, na istoku upućivati na osmanlijski trgovački grad, a u smjeru zapada na modernu zapadnjačku kulturu. Ovo će biti prilika da se Sarajevo promovira kao jedini grad u Evropi koji može biti simbol multikulturalnosti i otvorenosti, a bio bi to i značajan doprinos kandidaturi Grada Sarajeva za Evropsku prijestonicu kulture.

Dino Mujkić, predstavnik NVO "Sarajevo susret kultura" i istoimenog projekta prezentirao je ovaj projekat i ideju načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, zatraživši podršku Općine Stari Grad. Načelnik Hadžibajrić je podržao ideju i obećao da će Općina obezbijediti svu potrebnu dokumentaciju za rekonstrukciju dijela ulice Ferhadija gdje bi trebao biti postavljen znak. To će podrazumijevati podizanje postojećih ploča na pomenutoj lokaciji i postavljanje nove armirano betonske ploče debljine 10 cm, na koju će se postaviti nove ploče debljine 8 cm, poput onih ranije postavljenih prilikom rekonstrukcije dijela Ferhadije.

"Dogovorili smo se da mi angažujemo firmu koja će izvršiti predmjer i predračun radova, te izvedbeni projekat, na osnovu čega će nam Općina izdati potrebne saglasnosti. Ukoliko sve bude išlo po planu, projekat ćemo realizovati u proljeće 2013. godine", rekao je Mujkić nakon susreta sa načelnikom.

Otvaranjem nove turističke atrakcije očekuje se i porast broja turista u našem gradu, a prepoznatljivi znak kreiran u svrhu ovog projekta predstavlja i novi mogući brend koji bi se distribuirao širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: