BiH
224

Sarajevo s obogaćenim rutama spremno za dolazak turista

Piše: M. B.
Glavni grad BiH od sada će imati obogaćenu i atraktivniju turističku ponudu za sve ljude koji žele posjetiti i upoznati Sarajevo. Turistima će biti ponuđene rute kroz koje će upoznati kulturu i historiju Sarajeva.

Projekt "Sarajevo na raskršću svijeta" trajao je 32 mjeseca i dao je uspješne rezultate u oblasti kulturnog turizma. Danas su predstavljene tri kulturno-historijske rute koje su obogatile turističku ponudu.

"Uvedene su tri rute tako da svaki turista koji dođe u turističku agenciju može kupiti jednu do tri rute: jednodnevna: Suživot, dvodnevna: Sarajevo nekad i sad i trodnevna: Umjetnost i arhitektura. Sve je obogaćeno i gastronomskom ponudom, gdje su uvršteni restorani i kafići s tradicionalnom bosanskom kafom i hranom", rekla je Aida Vežić, program menadžer Fondacije Mozaik.

"Sarajevo na raskršću svijeta" je svojevrstan nastavak projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva", koji je Fondacija Mozaik uradila na 10 lokaliteta. Razlika je u tome što je projekt "Sarajevo na raskršću svijeta" fokusiran na kulturni turizam Grada Sarajeva.

"Koristili smo frazu 'Povećati atraktivnost ponuda kulturnih institucija' i postavke su prikazane na malo zanimljiviji način te smo uvezali institucije kulture i obučavali vodiče, jer je Sarajevo do sada imalo mali broj certificiranih turističkih vodiča. Najznačajniji rezultat ovog projekta jeste moderna android aplikacija, vodič i web stranica na pet jezika te virtuelna mapa koja je zapravo u vidu Google Map Street View i na koj se nalaze i kulturno-historijski objekti", istakla je Vežić.

Projekt "Sarajevo na raskršću svijeta" finansira Evropska unija, a sufinansiraju Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Nositelj projekta je Fondacija Mozaik.