BiH
74

Sarajevo će biti turistička hit destinacija u regiji: Pitom i lijep grad bogate tradicije

Anadolija
Turistički operateri iz regije, u okviru projekta "Sarajevo na raskršću svijeta", došli su u obilazak Sarajeva. Slovenci, Novosađani, Beograđani i domaćini iz Bosne i Hercegovine u naredna tri dana obilazit će kulturne spomenike i znamenitosti u Sarajevu i upoznavati se sa turističkom rutom koja je cilj projekta i koja povezuje i jača lokalnu turističku ponudu.

Program menadžer za kulturno naslijeđe i turizam u Fondaciji Mozaik Edin Bajramović, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da ova tura nema za cilj dovođenje turista samo u Sarajevo, već i uvezivanje Sarajeva sa drugim turističkim destinacijama u BiH.

"Pored kulturno-historijskih spomenika, koje želimo pokazati našim turistima, također želimo uvezati Sarajevo sa drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Komunikacija Sarajeva sa Jahorinom je veoma loša i na tome želimo poraditi. Imamo i goste iz Konjica i Foče koji se bave raftingom, što također želimo pokazati turistima", rekao je Bajramović.

Mateja Bidner iz Slovenije nije prvi put u Sarajevu i voli da dolazi u glavni grad BiH. Kaže da su joj se u Sarajevu uvijek događale samo dobre stvari i da nema loših iskustava.

"Mi Slovenci imamo neku nostalgiju prema Sarajevu i svi veoma rado dolazimo ovdje zbog svega što imate, hrane, znamenitosti, zabave. Kada se vratim, turistima ću prenijeti sve što sam vidjela, što smo doživjeli, kako se dobro jede. Naravno, reći ću i da su u Sarajevu lijepe žene, muškarci to gledaju", kazala je Bidner kroz smijeh.

Miloš Ćuruvija iz Novog Sada učestvovao je u kreiranju ruta u okviru projekta "Sarajevo na raskršću svijeta“, a kazao je kako je to bio veoma zahtjevan posao, jer Sarajevo obiluje kulturnim institucijama i ima duboku tradiciju.

"Mislim da poruke za ljude sa balkanskog regiona i nisu potrebne. Svi mi znamo dobro šta je Sarajevo, kakav je stil života tu i to je ostalo ukorijenjeno svima. Ono što može da se poruči turistima je da je Sarajevo jedan miran i pitom grad. Mislim da je strancima veoma interesantno kulturno blago Sarajeva, jer oni nisu svjesni kakav je sudar kultura u Sarajevu", istakao je Ćuruvija.

Među dvanaest gostiju koji su stigli u Sarajevo, nalazi se i Bernard Schutte, vlasnik muzeja "The Story of Berlin" u Berlinu. Schutteov muzej primjer je samoodrživog muzeja u Evropi, s obzirom na to da već 14 godina uspješno posluje kao samofinansirajući muzej.

"Nadam se da ću imati priliku da prenesem svoja iskustva ovdašnjim muzejima. Ono što ću im poručiti jeste da ne razmišljaju previše o temama i predmetima koje izlažu, već o tome kako će ti predmeti biti interesantniji za posjetitelje. I naravno, da se bave i marketingom", kazao je Schutte.

Iako je samo dva dana u Sarajevu, istakao je da će ponijeti dobra iskustva iz glavnog grada BiH.

"Sarajevo je potpuno drugačije od onoga što sam očekivao. Puno je boja i slikovito, mješavina ljudi i kultura i veoma je interesantno. Stari Grad je zaista posebno privlačan", rekao je Schutte.