BiH
77

SIPA provodi veliku akciju protiv organiziranog kriminala, uhapšeno sedam osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "CD“ koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske, saopćeno je iz SIPA-e.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E. S., D. H., T. H., L. H., N. D., B. T. i E. H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Osobe lišene slobode sumnjiči se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba tako što su s njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim maltretiranju od počinilaca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Navedene osobe sumnjiči se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenja isprava, krijumčarenja osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni su predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražioci SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država.

"Za potrebe rada istražnog tima u Parizu više mjeseci boravi istražilac SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi pravovremene razmjene operativnih podataka i informacija", navode iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

"Akcija kodnog naziva 'CD' dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprostave najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz EU", dodaje se u saopćenju.

Iz Tužilaštva BiH navode da je na ovom predmetu radio istražni tim od 20 osoba.

"Akcija je na dogovoreni znak počela jutros u 6:00 sati u BiH i Francuskoj", ističu iz Tužilaštva BiH.