{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte današnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno sedam osoba

23.6.2015. u 18:06
341
159
Pogledajte današnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno sedam osoba
341
 
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "CD" koja je provedena u saradnji sa policijskim organima Francuske.
Akcija je provodena na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i gdje su izvršeni pretresi objekata na više lokacija, dok je akcija istovremeno provedena i na području Francuske.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E. S., D. H., T. H., L. H., N. D., B. T. i E. H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)


Osobe lišene slobode sumnjiči se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba tako što su s njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim maltretiranju od počinilaca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: