{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte današnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno sedam osoba

23.6.2015. u 18:06
341
159
Pogledajte današnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno sedam osoba
341
 
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "CD" koja je provedena u saradnji sa policijskim organima Francuske.
Akcija je provodena na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i gdje su izvršeni pretresi objekata na više lokacija, dok je akcija istovremeno provedena i na području Francuske.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E. S., D. H., T. H., L. H., N. D., B. T. i E. H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)


Osobe lišene slobode sumnjiči se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba tako što su s njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.



Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim maltretiranju od počinilaca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: