Crna hronika
67

Predložen pritvor uhapšenima u akciji CD: Pomoću džeparoša zarađivali milione

Piše: E. F.
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Privođenje osumnjičenih u prostorije SIPA-e (Foto: SIPA)
Tužilaštvo BiH predložilo je danas Sudu BiH da odredi mjeru jednomjesečnog pritvora osumnjičenima koji su jučer uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva CD Elvisu Salčinoviću, Denisu Hamidoviću, Toniju Hamidoviću te Luki Hrustiću.

Uhapšeni su u okviru zajedničke akcije Bosne i Hercegovine i Francuske na suzbijanju organiziranog kriminala i trgovine ljudima radi prosjačenja i radne eksploatacije.

Mjere zabrane

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazani da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da bi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ali i zbog postojanja bojazni da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni nastavili vršenje ovih i drugih krivičnih djela, da bi dovršili krivična djela za koja ih se sumnjiči ovom istragom ili počinili novo krivično djelo.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH te ih se sumnjiči da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala, pranja novca, krijumčarenja ljudi, nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenja isprave ili falsifikovanja ili uništavanje službene isprave.

Za dvije osumnjičene osobe  u toku sutrašnjeg dana  bit će upućen prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Uhapšene se sumnjiči da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba tako što su s njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bile i djeca.

Zaradili dva miliona džeparenjem

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim maltretiranju od počinilaca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.