{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Uhapšen uposlenik diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu

8.7.2015. u 14:40
30
49
Sarajevo: Uhapšen uposlenik diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu
30
Sarajevo: Uhapšen uposlenik diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedan od uposlenika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu uhapšen je danas, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Aktivnosti se provode po nalogu i pod nadzorom glavnog tužitelja Tužilaštva BiH i glavnog tužitelja Pariza.
Aktivnosti se provode kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva "CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Tužilaštvo BiH je istragom utvrdilo da je jedan od uposlenika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja krivičnih djela u Francuskoj.

Navedeni uposlenik veleposlanstva je lišen slobode u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je doticaj sa službenim dokumentima, te će vrlo brzo biti prebačen u Tužilaštvo BiH.

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal Diana Kajmaković, u stalnom je kontaktu sa timom koji vodi istragu a ostvarena je značajna saradnja sa SIPA-om i Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

"Tužilaštvo BiH i tužiteljstvo Francuske zajednički provode ovu akciju na najvišoj profesionalnoj razini. Ova zajednička akcija potvrđuje da je Tužilaštvo BiH jak pravosudni partner drugim tužiteljstvima u EU i da ima nulti stupanj tolerancije prema koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na trgovinu ljudima u kojoj učestvuju visoko pozicionirani službenici u institucijama BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: