BiH
35

SIPA provjerava ko je znao za Pljevljakove prijetnje

NAP
Iz Agencije za istragu i zaštite (SIPA) za novinsku agenciju Patria (NAP) potvrdili su da su postoje prijave da su određeni službenici te agencije imali informacije u vezi sa prijetnjama koje je dobijala Sadeta Alomerović od Rasima Pljevljaka.

No, ističu, da te informacije nisu stigle do kabineta direktora Gorana Zubca ili Službe unutrašnje kontrole koje su nadležne za to. Zbog toga su, kako je za NAP rečeno iz SIPA-a, otvorili istragu s ciljem ispitivanja svih okolnosti i činjenica u vezi sa ovim slučajem.

Podsjećamo, Pljevljak, specijalac SIPA-e je prije tri dana ubio Alomerović te teško ranio njenog brata, a potom jučer izvršio samoubistvo. Agencija Patria je jutros objavila tvrdnju prijateljice ubijene, da je Alomerović i ranije obavještavala SIPA-u o problemima koje je imala sa Pljevljakom.

"Po dobijanju informacije da su određene prijave u vezi sa naprijed navedenim upućene određenim službenicima SIPA-e, Agencija je pokrenula postupak za ispitivanje svih činjenica. Ukoliko se utvrdi da je bilo ko u SIPA-i imao takve informacije, koje se odnose na prethodno upućene prijetnje nastradaloj Sadeti Alomerović od strane službenika Agencije, a sa istim nije, u skladu sa važećim procedurama, upoznao menadžment SIPA-e radi provođenja potrebne procedure, protiv istog će se u najkraćem roku provesti adekvatan postupak u skladu sa važećom zakonskom regulativom u BiH", kazali su iz SIPA-e za NAP.

Dalje navode da su “svi u SIPA-i zatečeni i veoma potreseni proteklim događajima“. Izražavaju duboko saosjećanje prema porodici nastradalih i svima koji su pogođeni ovom tragedijom.

Inače, novinska agencija Patria je kontaktirala Mirsada Vilića, komandanta specijalne jedinice SIPA-e, koji je bio nadređen Pljevljaku, ali Vilić nije želio davati bilo kakve informacije niti izjave.