BiH
53

Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj o saslušanju Gorana Zupca

Piše: J. H.
Tužilaštvu BiH dostavljen je izvještaj o saslušanju Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U SIPA-i su sedmicama odbijali dostaviti Tužilaštvu i postupajućem tužitelju Miroslavu Markoviću zapisnik o saslušanju Zupca koji se tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

On je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH 7. februara ove godine kada su u glavnom gradu izbile masovne demonstracije.

"Tužitelj je dobio izvještaj o saslušanju i bit će saslušano još nekoliko svjedoka nakon čega će biti donesena tužiteljska odluka", kazao je za Klix.ba Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako je krajem februara državni tužilac Marković naveo u svom dopisu Nezavisnom policijskom odboru BiH, Zubac je odbio zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, za specijalnu podršku koja je, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma, i u situacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugim smislovima.

Podsjećamo, prvi čovjek SIPA-e odbio je intervenisati prilikom napada na zgradu Predsjedništva, iako je prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović depešom tražio pomoć. Na taj način, Zubac je prekršio član 11 Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela.