Nakon hapšenja
27

SIPA pretresla stan Josipa Šimića i oduzela dokazni materijal

Klix.ba
Josip Šimić
Josip Šimić
Pored činjenice da je Josip Šimić u utorak navečer uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu, službenici SIPA-e su pretresli njegov stan i oduzeli pojedine predmete kao dokazni materijal.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva KS pripadnici SIPA-e su uhapsili Šimića koji se sumnjiči da je krivotvorio službene dokumente - dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

"Pretresen je stambeni objekat koji Šimić koristi s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresom je pronađen i privremeno oduzet određeni dokazni materijal", saopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, u zakonskom roku biti predata na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Nakon dva dana Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.