BiH
0

SIPA od Vlade SAD-a dobila opremu vrijednu 100.000 dolara

SRNA
Moon i Zubac
Moon i Zubac
Američki ambasador u BiH Patrick Moon uručio je danas predstavnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) donaciju Vlade SAD u vidu policijske opreme vrijednu više od 100.000 dolara.

Moon je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada SAD, posredstvom ICITAP programa za BiH, SIPA-e donirala uniforme, videoopremu, kamere, kompjutere, što će doprinijeti povećanju efikasnosti ove agencije.

"Saradnja između SAD i SIPA-e traje veoma dugo. Svjesni smo da je uloga SIPA-e ključna u suočavanju sa najozbiljnijim izazovima u BiH - u procesuiranju ratnih zločina, borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma", istakao je Moon.

Direktor SIPA-e Goran Zubac, koji je formalno preuzeo donaciju, naveo je da oprema u BiH vrijedi oko 300.000 KM. On je zahvalio američkom ambasadoru, ističući da je ovo jedna u nizu donacija Vlade SAD.

"Donacije su u skladu sa radom SIPA-e i to je dobro pravilo. Što se više radi bit će više i donacija i opreme, a samim tim bit će bolja sigurnost svih u BiH", naglasio je Zubac.

Prema njegovim riječima, Ambasada SAD je najvažniji partner SIPA-e posredstvom programa ICITAP-a, ali i drugih programa.

"Oni nam pružaju najbolje svjetske prakse i obuke, i to se odražava na kvalitet istražilaca i policijskih službenika agencije", rekao je Zubac, te dodao da je prioritet SIPA-e da budu najbolji i da sve što su rekli u javnosti i izvrše, a to potvrđuju rezultatima.

Zubac je Moonu uručio reljefni amblem SIPA-e, što je najveće priznanje koje može da dodijeli direktor Agencije kao znak podrške za jačanje kapaciteta.