Ilegalno kopirao filmove
0

Siniša Milaković optužen za kršenje autorskih prava

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Milakovića koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Siniše Milakovića, rođenog 5. februara godine u Banjoj Luci gdje je i nastanjen.

Optužnica tereti Milakovića da je kao vlasnik nekoliko DVD klubova lociranih u Banjoj Luci, od 2004. godine nabavljao piratske – neoriginalne naslove, kao i originalne naslove DVD filmova, koje je zatim od kraja 2009. godine umnožavao na računaru u svojoj porodičnoj kući.

On je ove piratske DVD-ove distribuirao u svojim DVD klubovima, na taj način što je članovima klubova iznajmljivao DVD-ove za iznos od 1,5 KM po komadu, a prodavao za iznos od 4 KM po komadu.

Kako se navodi u optužnici, dana 29. 12. 2010. godine, prilikom pretresa prostorija porodične kuće optuženog, pronađena je računarska oprema koja svojim tehničkim karakteristikama i mogućnostima omogućava da se u isto vrijeme i na veći broj DVD-ova umnožavaju piratski sadržaji, kao i 650 komada piratskih DVD-ova, 334 originalnih DVD-ova bez omota, 500 komada nenarezanih DVD-ova i 105 komada originalnih DVD filmova sa omotima.

U DVD klubovima koji su u vlasništvu optuženog, prilikom pomenutog pretresa, pronađeno je više desetina hiljada piratskih DVD-ova sa i bez omota, računarska oprema i katalozi filmova, kao i 677 komada igrica za "Play station 2".

Predmeti koji su prilikom pretresa pronađeni, oduzele su ovlaštene službene osobe, pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS, o čemu je sastavljen zapisnik.

Optuženi Milaković tereti se da je nedozvoljeno stavio u promet više desetina hiljada komada nosača zvuka i slike raznih formata (DVD, MP3 i slično), bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, što je protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH („Službeni glasnik BiH“ br. 63/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.