{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv Milenka Tamburića

S
10.11.2011. u 14:04
0
1
Podignuta optužnica protiv Milenka Tamburića
0
Podignuta optužnica protiv Milenka Tamburića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Tamburića (48) koji se sumnjiči da je kao saučesnik počinio krivično djelo pranje novca i time oštetio budžet BiH za 134.881 KM.
Optuženi se tereti se da je 8. jula 2004. godine, koristeći drugi identitet i lažnu ličnu kartu, registrovao pravno lice u Laktašima kod Osnovnog suda u Banja Luci u namjeri legalizacije nezakonito stečenog novca.

Tamburić se tereti da je otvorio transakcione račune kod četiri poslovne banke i preuzimao novac od većeg broja pravnih lica sa ciljem da se novac, koji je poticao od prodaje robe za gotovinu, izbjegavanjem plaćanja poreza na promet ovim subjektima vrati u redovne tokove njihovog poslovanja.

Optuženi se tereti da je većem broju lica dao na korištenje pečat i rješenje o registraciji pravnog lica, pri čemu su on i druga njemu poznata lica kojima je dao na korištenje pečat firme preuzimali novac za koji su znali da je stečen vanžiralnim poslovanjem i utajom poreza na promet.

Oni su preko transakcionih računa otvorenih kod nekoliko poslovnih banaka izvršili uplate pravnim licima u nekoliko firmi, u ukupnom iznosu od 1.316.396 KM, koje su ubacili u redovne tokove poslovanja pomenutih pravnih lica i na taj način ga prikrili, odnosno oprali novac stečen prodajom robe za gotovinu neplaćanjem poreza u ukupnom iznosu od 134.881 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: