{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv pet osoba za utaju 250.000 KM

S
8.11.2011. u 11:34
0
3
Podignuta optužnica protiv pet osoba za utaju 250.000 KM
0
Podignuta optužnica protiv pet osoba za utaju 250.000 KM
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog pranja novca i utaje poreza u iznosu većem od 250.000 KM, saopšteno je iz ove institucije.
Optužnica je podignuta protiv ranije osuđivanih Josipa Grmača i Željka Kovača, zatim Mladena Kovača, Saime Hodžić i Gordane Pezer. Grmač, Pezer i Kovač imaju i državljanstvo Hrvatske.

Grmač se tereti da je od 1. augusta do 20. decembra 2005. godine, kao osnivač i odgovorna osoba jedne firme u Posušju, otvorio transakcione račune kod tri poslovne banke i preuzimao novac od većeg broja pravnih lica, sa ciljem da novac koji je poticao od prodaje robe za gotovinu, izbjegavanjem plaćanja poreza na promet, ovim subjektima vrati u redovne tokove njihovog poslovanja.

Uplatnice je potpisivao kao vlasnik i ovlaštena osoba, a preuzeti novac je uplaćivao kao "polog pazara za robu" na račun preduzeća i odmah po polaganju prebacivao na račune više pravnih lica kako bi prikazao da je između njih bilo stvarnog prometa.

Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH u ukupnom iznosu od 181.367 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

Željko i Mladen Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer terete se da su od 8. augusta do 14. decembra 2005. godine, kao vlasnici, osnivači i direktori pravnih osoba, počinili četiri krivično-pravne radnje.

U namjeri da izbjegnu porez definisan poreskim zakonodavstvom BiH, oni su navodno isporučivali robu pravnom licu u Posušju.

Ove osobe su u svojim računovodstvima sačinjavali fiktivne i poresko ništavne račune i otpremnice da bi zakonski neosnovano prenijeli obavezu obračuna i plaćanja poreza na promet na navednu pravnu osobu u Posušju, koja nija imala stvarni promet robe, niti je izvršila obračun i plaćanje, a iznos obaveze čije plaćanje se izbjegava prelazi iznos od 10.000 KM.

Željko Kovač tereti se za 14.921 KM utaje poreza, Mladen Kovač za utaju 64.916 KM, Saima Hodžić za 12.932, a Gordana Pezer za poresku utaju od 18.014 KM.

Grmač je optužen da je počinio produženo krivično djelo pranje novca, a Željko i Mladen Kovač, Saima Hodžić i Gordana Pezer za utaju poreza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: