Crna hronika
0

Optužnica zbog zbog prodaje nelicenciranog softvera

FENA
Tužilac Odjela III podigao je optužnicu protiv Alena Honde (1983.) i Dine Bajića (1985.) oba nastanjena u Sarajevu, koji se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ih tereti da su, protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH, bez odobrenja autora - Microsoft Corporation pribavili veće količine nelicenciranog softvera Microsoft Windows XP Profesional OEM, Microsoft Windows Vista Ultimate, s pratećom COA naljepnicom i krivotvorenim uputstvom za upotrebu te ih stavljali u promet oglašavajući prodaju putem web portala i oglasnika.

Kako se navodi u optužnici, oni su na web portalima objavljivali oglase za prodaju softvera po cjeni od 70 KM po komadu, pa su tako izvršili prodaju nelicenciranog softvera koji su naplaćivali u gotovini ili žiralnim plaćanjem.

Optuženi su na ovaj način stavili u promet autorsko djelo, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, pa se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Tužilaštvo BiH je proslijedilo optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH.