BiH
4

Sindikati Željeznica RS zaprijetili protestima i blokadom puteva

FENA
Sindikati Željeznica Republike Srpske (ŽRS) zaprijetili su protestima i blokadom puteva, ukoliko se entitetska vlada i resorno ministarstvo do petka ne odazovu pozivu na razgovore o neispunjenim obavezama prema radnicima tog javnog preduzeća.

Predstavnici svih šest sindikata ŽRS-a su danas, nakon sastanka u Prijedoru, ukazali na grubo kršenje sporazuma iz 2011. godine postignutog između Vlade, "Željeznica" i sindikata ovog javnog preduzeća o obavezama prema zaposlenim i sanaciji u ŽRS-u.

"Od osam tačaka sporazuma iz 2011. godine ispoštovana je samo jedna i zbog toga smo donijeli odluku da organiziramo proteste i blokadu putnih prijelaza, ako se Vlada i resorno ministarstvo ne odazovu našem zahtjevu", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin.

To je, kaže, način da ponovo skrenu pažnju na ŽRS.

Da se moraju obratiti Vladi RS-a, jer u upravi preduzeća "nemaju“ sagovornika, rekao je i predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković, potvrdivši da je do petka dat rok Vladi i resornom ministarstvu da pristanu na razgovore.

Naveo je da dugovanja prema radnicima iznose oko pet miliona maraka.

Potvrdio je da mu je jutros od Uprave ŽRS-a uručen raskid ugovora o profesionalnom obavljanju djelatnosti te vjeruje da je to zbog toga što često ukazuje na propuste koji opterećuju poslovanje ovog preduzeća.

Cvjetković je rekao da još nije vidio obrazloženje odluke o raskidu ugovora i najavio da će iskoristiti sve pravne lijekove, ističući da reprezentativne sindikalne predstavnike uprava niti može birati niti može smjenjivati.

Entitetska vlada je imala obavezu da Narodnoj skupštini uputi izmjene zakona radi stabilizacije preduzeća i da pokrene pitanje odgovornosti onih koji su ŽRS doveli u situaciji da akumulirani dug iznosi oko 207 miliona KM.

Dosad je jedino ispoštovana obaveza koja se odnosila na redovan grant ŽRS-u.