BiH
22

Sindikati Željeznica RS najavili protest ili blokadu puteva

FENA
Radnici Željeznica Republike Srpske (ŽRS) naredne sedmice izrazit će nezadovoljstvo ukupnom situacijom u tom preduzeću, odlučilo je svih šest sindikalnih organizacija u toj kompaniji.

Do petka će odlučiti koji vid protesta će primijeniti, ali tvrde da su svi sindikati odlučni u toj namjeri, jer se entitetska vlada i resorno ministarstvo nisu odazovali pozivu na razgovore o neispunjenim obavezama prema radnicima ŽRS-a.

Sindikalci navode da su u opticaju štrajk upozorenja, generalni štrajk ili, kako kažu, blokade magistralnih saobraćajnica, a do petka će odlučiti koju varijantu „bunta“ će i zvanično izraziti.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković podsjeća da je preduzeće u veoma teškoj finansijskoj situaciji te za to krive Vladu RS-a.

On kaže da nisu samo kašnjenja i mala primanja radnika razlog za nezadovoljstvo zaposlenih, već i uvjeti rada, jer nemaju ni službena ili zaštitna odjela.

Vladu RS-a podsjećaju da su nakon posljednjeg štrajka, u 2011.godini, potpisali protokol, čije tačke izvršna vlast nije ispunila.

-Od osam tačaka sporazuma iz 2011. godine ispoštovana je samo jedna- kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin.

Naglašava da predstavnici vlasti nisu pristali na pregovore sa sindikalcima.

Također, optužuju Vladu da nije do danas održala tematsku sjednicu u stanju u ŽRS-u, niti usvojila sistematizaciju i reorganizaciju u tom preduzeću, niti im je vraćena nadležnost prijevoza određene robe.

Ukazuju i da ŽRS bez granta Vlade RS-a ne može funkcionirati, jer su zbog toga morati i tužiti upravu.

Entitetska vlada je imala obavezu da Narodnoj skupštini uputi izmjene zakona radi stabilizacije preduzeća i da pokrene pitanje odgovornosti onih koji su ŽRS doveli u situaciji da akumulirani dug iznosi oko 206 miliona KM.