{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikati Željeznica RS najavili protest ili blokadu puteva

F
15.4.2013. u 17:13
22
0
Sindikati Željeznica RS najavili protest ili blokadu puteva
22
Sindikati Željeznica RS najavili protest ili blokadu puteva
Radnici Željeznica Republike Srpske (ŽRS) naredne sedmice izrazit će nezadovoljstvo ukupnom situacijom u tom preduzeću, odlučilo je svih šest sindikalnih organizacija u toj kompaniji.
Do petka će odlučiti koji vid protesta će primijeniti, ali tvrde da su svi sindikati odlučni u toj namjeri, jer se entitetska vlada i resorno ministarstvo nisu odazovali pozivu na razgovore o neispunjenim obavezama prema radnicima ŽRS-a.

Sindikalci navode da su u opticaju štrajk upozorenja, generalni štrajk ili, kako kažu, blokade magistralnih saobraćajnica, a do petka će odlučiti koju varijantu „bunta“ će i zvanično izraziti.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS-a Simo Cvjetković podsjeća da je preduzeće u veoma teškoj finansijskoj situaciji te za to krive Vladu RS-a.

On kaže da nisu samo kašnjenja i mala primanja radnika razlog za nezadovoljstvo zaposlenih, već i uvjeti rada, jer nemaju ni službena ili zaštitna odjela.

Vladu RS-a podsjećaju da su nakon posljednjeg štrajka, u 2011.godini, potpisali protokol, čije tačke izvršna vlast nije ispunila.

-Od osam tačaka sporazuma iz 2011. godine ispoštovana je samo jedna- kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin.

Naglašava da predstavnici vlasti nisu pristali na pregovore sa sindikalcima.

Također, optužuju Vladu da nije do danas održala tematsku sjednicu u stanju u ŽRS-u, niti usvojila sistematizaciju i reorganizaciju u tom preduzeću, niti im je vraćena nadležnost prijevoza određene robe.

Ukazuju i da ŽRS bez granta Vlade RS-a ne može funkcionirati, jer su zbog toga morati i tužiti upravu.

Entitetska vlada je imala obavezu da Narodnoj skupštini uputi izmjene zakona radi stabilizacije preduzeća i da pokrene pitanje odgovornosti onih koji su ŽRS doveli u situaciji da akumulirani dug iznosi oko 206 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: