Livanjski kanton
0

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja prijete štrajkom

SRNA
Livno
Livno
Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Livanjskom kantonu zatražili su sastanak sa kantonalnom Vladom u tehničkom mandatu koja bi trebalo da im objasni zbog čega još nije usvojen budžet kantona za 2011. godinu, pa su zabrinuti za svoju egzistenciju.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Filip Čelar potvrdio je lokalnom radiju u Livnu da su pisani zahtjev Vladi uputili 11. aprila, ali da još nisu dobili odgovor, odnosno povratnu informaciju za eventualni sastanak na kojem od nadležnih žele da čuju zbog čega nije usvojen budžet kantona za 2011. godinu.

Čelar je rekao da su sindikati zabrinuti, jer su radi neusvajanja budžeta blokirane sve finansijske transakcije.

"Ukoliko dođu u pitanje aprilske plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, mi smo spremni i odlučni da organizujemo sve vrste pritisaka na Vladu, uključujući i generalni štrajk, pa neka birači i roditelji naših učenika vide koga su birali, kako se vlast ponaša i zašto se odugovlači sa formiranjem nove zakonodavne i izvršne vlasti u kantonu", poručio je Čelar.

Čelar je dodao da će sindikati budžetskih korisnika odustati od organizovanja štrajka ukoliko kantonalni budžet za 2011. godinu bude usvojen i ako ne dođe u pitanje isplata aprilske plate za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju Livanjskog kantona.