Egzistencijalni problem
97

Sindikat u KS traži zapošljavanje u osnovnim školama i vrtićima na neodređeno vrijeme

A. Ku.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo smatra da je jedan od najvećih problema u obrazovanju nedostatak i stalna promjena radnika u vrtićima i osnovnim školama.

Oni su tim povodom uputili zahtjev ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović i premijeru KS Nihadu Uku kojim traže saglasnost za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i u JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo.

"Za razliku od prijema radnika u ostalim sektorima, a naročito u organima i institucijama Kantona u kojima se radnici permanentno primaju na neodređeno vrijeme, u obrazovanju se javni konkursi na neodređeno vrijeme nažalost odobravaju samo u godinama kada se vode političke kampanje", navode iz Sindikata.

Dodaju da dugogodišnji loš odnos prema radnicima u vrtićima i osnovnim školama ima za posljedicu konstantno mijenjanje radnika na upražnjenim radnim mjestima, a što direktno negativno utiče na djecu i učenike, ali i na radnike jer ne mogu da riješe svoje drugo najvažnije egzistencijalno pitanje u životu - pitanje zaposlenja.

"Jedan od glavnih razloga, pored niskih plata i loših uvjeta rada, zbog kojih mladi ljudi ne žele da budu prosvjetni radnici, jeste pitanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Tražimo da Vlada Kantona Sarajevo prekine lošu praksu i da odmah počne s permanentnim davanjem saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i u JU 'Djeca Sarajeva'", zaključili su iz Sindikata.