|

Sindikat traži da bude uključen u razgovore sa Bugarima

Sindikat traži da bude uključen u razgovore sa Bugarima
0
S
SRNA
2.2.2013. u 16:06
1
komentara
0

dijeljenja
Sindikat traži da bude uključen u razgovore sa Bugarima
Sindikalni odbor Fabrike duvana Banja Luka zatražio je od predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića da i oni budu relevantan faktor kada je riječ o daljim pregovorima u vezi sa dolaskom holdinga "Bulgartabak" iz Sofije u ovu fabriku.
Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banja Luka Miroslav Marinković rekao je Srni da sindikat traži od pregovarača da u pregovore uključe i predstavnike radnika, kako bi se sa budućim većinskim vlasnikom potpisao kolektivni ugovor i zaštitila prava radnika u skladu sa Zakonom o radu.

Marinković je istakao da sindikat i radnici Fabrike duvana Banja Luka pozdravljaju dolazak predstavnika bugarskog holdinga.

"Očekujemo pozitivno rješenje ishoda o pitanju Fabrike duvana", rekao je Marinković i dodao da se očekuje da predugovor o prodaji većinskog kapitala u ovoj fabrici bude potpisan polovinom februara.

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banja Luka Nebojša Antonić i predstavnici holdinga "Bulgartabak" razgovarali su krajem januara o potpisivanju predugovora o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj fabrici duvana.

"Bulgartabak" iz Sofije ranije je poslao pismo namjere Vladi Republike Srpske i Nebojši Antoniću kao većinskom vlasniku Fabrike duvana Banja Luka da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalje sa djelatnošću i proizvodnjom.

Antonić, koji je vlasnik 55 posto akcija fabrike duvana Banja Luka, ranije je najavljivao potpisivanje predugovora sa Bugarima.

Holding "Bulgartabak", koji čine Fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona eura.

Njihov najznačajniji brend su cigarete Eve, Victori, Prestige i Femina.

Vlasnik preduzeća "Antonić trejd" Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 posto državnog kapitala u Fabrici duvana Banja Luka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo Republike Srpske tužilo je početkom oktobra 2011. godine preduzeće "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Savjet za privatizaciju RS-a u julu prošle godine predložio je Vladi Formiranje komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...