Privreda
0

"Bulgartabak" preuzima banjalučku Fabriku duvana

FENA
Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost da većinski vlasnik banjalučke Fabrike duvana, laktaški "Antonić trade", može je prodati kompaniji "Bugartabak Holding" a.d. Sofija.

Da bi se ostvarila ova prodaja bilo je potrebno da Vlada RS-a povuče raniju tužbu protiv "Antonić trade" iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji, potvrdila je premijerka Željka Cvijanović i potvrdila da je Vlada RS-a nakon razmatranja teksta memoranduma o prodaji, donijela odluku da "Antonić trade" i "Bulgartabak" mogu danas potpisati taj dokument.

Njime je predviđeno da će Bugari preuzeti većinski paket akcija od 55 posto od "Antonić trade" i istovremeno će RS prodati i akcije Fonda PIORS-a i Fonda za restituciju, čime će "Bulgartabak" postati vlasnik najmanje 67 posto akcija jedine fabrike duvana u RS-u.

Cvijanović je nakon današnjeg nastavka radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a navela da se novi kupac obavezuje da u narednih pet godina zadrži osnovnu djelatnost, kao i postojeći broj radnih mjesta u periodu od tri godine te da osigura nove investicije, odnosno kupi novu opremu, kao i poveća proizvodnju, osigura redovnu isplatu plaća i uplatu poreza i doprinosa.

Jedan od uvjeta jest i da se prilikom nabavke sirovine da pririotet domaćim uzgajivačima duvana, ali ukoliko cijene i kvalitet budu odgovarali tržišnim.

Kada su u pitanju nepokretnosti, Cvijanović je navela da „Bulgartabak“ ima obavezu da imovinu Fabrike duvana, koja se nalazi pod zaštitom države, tretira u skladu sa zakonom, ali i da, ukoliko Vlada procijeni, može se tražiti dislokacija pogona na neko drugo mjesto, s tim da bi Vlada preuzela troškove tog izmještanja.

Pravobranilaštvo RS-a podnijelo je početkom oktobra prošle godine tužbu protiv „Antonić trade“ iz Laktaša zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banja Luka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz zahtjev za raskid privatizacionog ugovora.

Banjalučka Fabrika duvana je prošlu godinu završila novim finansijskim minusom od 2,6 miliona, što je dodatno uvećalo akumulirani gubitak od oko 10 miliona KM, a koji je odavno prešao vrijednost ukupnog kapitala tog preduzeća.

Fabrika duvana je privatizovana još 2006., a radnici tvrde da je od dana kada ju je preuzeo većinski vlasnik „Antonić trade” konstantno poslovala s gubitkom.

Podaci u godišnjem finansijskom izvještaju za 2012. godinu pokazuju da Fabrika ima kratkoročne finansijske milionske obaveze prema dobavljačima, obaveze za plaće i naknade radnicima i da samo po osnovu poreza na dodanu vrijednost duguje 3,3 miliona KM.

Jedina fabrika duvana u RS-u ima kratkoročna potraživanja od kupaca u RS-u, ali i milionska od kupaca u inostranstvu.

Predstavnici Saveza udrženja malih akcionara RS-a još ranije su optuživali većinskog vlasnika Fabrike duvana Nebojšu Antonića da je kroz svoju firmu “Antonić trade” nagomilao potraživanja prema banjalučkom preduzeću.

Međutim, te optužbe Antonić je odbacio kao netačne.

Nebojša Antonić je 2011.godine uhapšen u akciji državnih kontrolnih organa, koji su otkrili organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akcizne robe.

Nakon toga iz Vlade RS-a su najavljivali raskid ugovora Fabike duvana s firmom “Antonić trade”, za nanesenu štetu Fabrici duvana zbog nepovoljnijeg finasijskog položaja u kojem se preduzeće nalazi u odnosu na period kada je izvršena privatizacija.

Iako je tadašnja izvršna vlast priznala ono na što su radnici i sindikalci upozoravali i štrajkom i protestima ranije, da kupac nije ispoštovao privatizacioni ugovor, na kraju se odustalo od raskida ugovora s „Antonić trade“.