Suočeni s mnogo izazova
0

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja: Tražimo da vlast osigura vakcine za prosvjetne radnike

N. C.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONK BiH) uputio je čestitku povodom 30. maja Dana Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

"Pomalo umorni, ali sa ponosom, možemo konstatovati da u ovim izuzetno teškim vremenima, na krajnje odgovoran i profesionalan način, još jednu školsku godinu uspješno privodimo kraju. Iza nas je godina u kojoj smo bili suočeni sa mnogim izazovima, godina u kojoj smo se borili sa "učenjem na daljinu" i sa ograničenjima uzrokovanim epidemiološkim mjerama u školama. Zajedno sa našim učenicima smo se trudili izvući maksimum brinući se, ne samo o kvalitetu obrazovanja, nego i o zdravlju", kazali su.

Iz Sindikata navode da su pokazali da se možemo brzo prilagoditi novim uvjetima te da su često ostajali sami i bez podrške onih koji su u ovakvim trenucima trebali pružiti podršku.

"Nažalost, platili smo i još uvijek plaćamo previsoku cijenu u onom najvrijednijem što čovjek ima - zdravlju i životima. Preko dvadeset naših kolegica i kolega u sistemima srednjeg obrazovanja i kulture na području Federacije BiH izgubilo je živote od posljedica infekcije koronavirusom. Cijela jedna mala škola. To je nenadoknadiv gubitak, ne samo za njihove porodice i kolektive, nego i za cjelokupne sisteme obrazovanja i kulture, ali i za društvo u cjelini. Pamtićemo ih i spominjati po dobru, prije svega po požrtvovnosti u misiji odgoja i obrazovanja onih zbog kojih smo tu – naših učenika", dodaju.

Nastavljaju da je enorman broj radnika u obrazovanju i kulturi prebolio ovu opaku bolest na teži ili lakši način, sa težim ili lakšim posljedicama.

"Ovo je nepobitan dokaz da smo bili u pravu kada smo upozoravali na to da su radnici u obrazovanju, nakon zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa Covid pacijentima, najizloženija kategorija ljudi u društvu i da to treba na poseban način cijeniti i vrednovati. Sa punim pravom tražimo i očekujemo da vlasti na svim nivoima u Bosni Hercegovini učine sve i obezbijede dovoljnu količina vakcina kako bi se uz poštovanje utvrđenih prioriteta (bez izuzetaka) što prije završila započeta imunizacija naših članova koji to žele", kazali su.

Dodaju da će se na taj način stvoriti neophodni preduslovi za daljnje odvijanje nastavnih procesa i rada i stvaralašta u području kulture.

"Smatramo da ćemo ukoliko se to ne desi doći do granica našeg požrtvovanja i daljeg angažmana što nikako ne želimo jer platili smo previsoku cijenu! Uz čestitke za uspješno privođenje kraju nastavne godine, za požrtvovanje koje su radnici u obrazovanju pokazali nastojeći svojim učenicima pružiti maksimalnu podršku i pomoć u ovom teškom vremenu, na razumijevanju i entuzijazmu, svim našim članovima želimo sretan 30. maj Dan Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine", zaključuju.