BiH
13

Sindikat solidarnosti: Novi zakon o javnom okupljanju je neustavan

Klix.ba
Obespravljeni radnici propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona okupljeni oko Sindikata solidarnosti danas su kao i svake srijede došli pred zgrade Kantonalnog suda i Tužilaštva u Tuzli da održe mirne proteste, međutim, nije im bilo dozvoljeno da budu blizu zgrada pravosudnih institucija kao do sada, već su svoja prava tražili prekoputa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naime, Zakonom o javnom okupljanju, koji je nedavno usvojila Skupština Tuzlanskog kantona, demonstranti svoje nezadovoljstvo ne mogu iskazivati neposredno pred zgradama institucija, već bivaju udaljeni, a policijski službenici "čuvaju" udaljenost.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mjesecima se nezadovoljni radnici srijedom okupljaju u znak revolta zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta sumnjivih privatizacija firmi, ali jutros su svoj revolt iskazivali prekoputa ovih institucija.

"Mi ćemo poštovati Zakon i protestovat ćemo na određenoj udaljenosti od zgrada institucija, ali smatramo da je ovaj Zakon neustavan i tražit ćemo da se ispita ustavnost novog Zakona o javnom okupljanju", kazao je Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti.

"Ako treba ići ćemo sa tužbama do Strazbura", poručio je Tanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjećamo, u ponedjeljak su radnici Tvornice transportnih uređaja, kao i nekoliko udruženja poljoprivrednika, bili onemogućeni da svoja prava traže ispred zgrade Vlade TK, već su bili primorani, pod nadzorom kordona policije protestovati na udaljenosti oko 300 metara od zgrade Vlade TK.