BiH
143

Sindikat poziva članove na protest ispred Parlamenta FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine sutra će održati protest u 10:00 sati ispred zgrade Parlamenta FBiH zbog najavljenog usvajanja Zakona o radu u Domu naroda FBiH. Iz Sindikata su danas pozvali svoje članove da se odazovu protestu.

Iako je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konsenzusa koji će odgovarati svima, Vlada FBiH je samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru, stoji u saopćenju Sindikata.

"U sklopu aktivnosti oko pripreme protesta, SSSBiH je svim parlamentarnim strankama uputio poziv za sastanak kako bismo jasno i nedvojbeno znali ko su ljudi, odnosno koje su to političke opcije u ovom trenutku spremne stati uz radnike i reći ne robovlasničkom zakonu o radu. Liderima svih stranaka koje su se do danas, 29. jula 2015. godine, odazvali na poziv SSSBiH na potpis je ponuđena Zajednička izjava kojom se, između ostalog, predviđa da se sporni Prijedlog zakona o radu vrati Vladi FBiH na dalje usaglašavanje sa socijalnim partnerima. Takođe, potpisnici Izjave su saglasni da se, prije usvajanja zakona o radu FBiH, trebaju usvojiti: Zakon u uvezivanju radnog staža za sve radnika kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba. Zajedničku izjavu su tokom jučerašnjeg dana potpisali predsjednici SDPBiH, SBB BiH i DF, dok su predstavnici Stranke za BiH odbili da tokom sastanka potpišu izjavu, pravdajući to potrebom da se o tome očituju organi te stranke. Danas (29.07.2015.) su zakazani sastanci sa liderima Naše stranke i SDA BiH, dok je svoj dolazak na sastanak najavio i predsjednik HDZ 1990", kažu iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

SSS BiH poziva sve članove da u četvrtak budu u 10:00 sati ispred Parlamenta FBiH.

"Ovo je naša borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika. Ne nasjedajte na dezinformacije i ne podliježite različitim pritiscima. Recimo ne robovlasničkom zakonu o radu", kažu sindikalci.