BiH
281

Radnici danas protestuju zbog glasanja o Prijedlogu zakona o radu

Piše: Er. M.
Ilustracija (Foto: Arhov/ Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhov/ Klix.ba)
Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH za danas je zakazano protestno okupljanje članova Saveza samostalnih sindikata BiH. Protestima koji su zakazani za 10 sati, prema procjeni Saveza, pristupiti će između 7.000 i 10.000 radnika.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas, a za dnevni red predloženi su Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godina te Prijedlog zakona o radu.

Savez samostalnih sindikata BiH zakazao je protestno okupljanja zbog stavljanja na dnevni red Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Sindikat je istakao kako je došao trenutak da radnici izađu na ulicu, blokiraju Parlament FBiH i spriječe zastupnike da izglasaju zakon koji nije po mjeri radnika i koji za cilj ima pretvoriti ih u robove.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u srijedu je održao sastanak sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH na kojem nije uspio postići dogovor.

On je nakon sastanka rekao da nije uopće bilo moguće postići dogovor sa članovima sindikata o tome da se zakon popravi, jer je Sindikat tražio suspendiranje zakona.

Novalić očekuje kako će Prijedlog zakona o radu dobiti podršku zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uprkos tome što Vlada Federacije BiH, na čijem čelu se on nalazi, nema parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.

Savez samostalnih sindikata BiH potpisao je zajedničku izjavu s predsjednicima Saveza za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF) o osudi odluke Vlade FBiH o utvrđivanju Prijedloga zakona o radu koji nije usaglašen sa Savezom sindikata.

Jasno je kako zastupnici ovih političkih stranaka neće dati podršku Novalićevom Prijedlogu zakona o radu.

Protestno okupljanje i početak sjednice Doma naroda zakazani su za 10 sati. Kako nam je potvrđeno, protestni skup osiguravati će sarajevska policija, dok će zgradu Parlamenta Federacije BiH osiguravati pripadnici Federalne uprave policije.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je kako će pripadnici FUP-a učiniti sve kako bi se osiguralo normalno održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.