BiH
77

Sivro: Sindikati će rušiti vlast ako usvoji zakon o radu kojim se umanjuju radnička prava

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Održavanjem proširene sjednice Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata (SSS)BiH Kantona Sarajevo pod motom "NE novom Zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava" danas u Sarajevu nastavljene su aktivnosti iz Operativnog plana Saveza na sprječavanju najavljenog ukidanja kolektivnih ugovora, ugovora o radu na neodređeno vrijeme i smanjenja plaća.

Predsjednik Kantonalnog odbora SSSBiH Kantona Sarajevo Franjo Rener istakao je da je sjednici prisustvovalo oko 80 predsjednika sindikalnih organizacija koji zastupaju oko 38.000 radnika čime je započeta akcija mobilizacije članstva radi sprječavanja usvajanja takvog zakona.

Podsjetio je da su SSSBiH i Savez sindikata Republike Srpske u Konfederaciji i da će, ukoliko se desi da novi Zakon o radu bude usvojen bez saglasnosti sindikata, biti primorani da radikalnim mjerama na području cijele Bosne i Hercegovine građane "dignu na noge".

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro pozvao je bh. političare i posebno predstavnike poslodavaca da prestanu širiti laži među radnicima i građanima kako je predloženi Zakon o radu dobar za njih, jer bi on zemlju odveo u pravni haos.

Rekao je da usvajanjem takvog zakona ne bi postojala osnova za isplatu plaća bilo kojem radniku u BiH, te da će Sindikati biti u stanju blokirati Parlament da to ne bi bilo usvojeno.

Sivro je potcrtao da će SSSBiH rušiti vlast ukoliko ona usvoji takav Zakon o radu.

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović kazao je da će prije rasprave o novom Zakonu o radu biti postavljen uvijet da budu uvojeni Zakon o socijalnom zbrinjavanju radnika i Zakon o povezivanju staža.

Po njegovim riječima, oni koji zagovaraju umanjenje prava radnika i lakša otpuštanja su sebe davno zbrinuli i dobro žive za razliku od onih koji rade za minimalnu platu.

U sklopu obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, Savez samostalnih sindikata BiH organizira protestno okupljanje članova organa Saveza i granskih sindikata-članica Saveza pod motom "NE novom Zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava!" koje će početi sutra u 11.00 sati ispred zgrade sindikata u Tuzli.