BiH
103

Sindikat obrazovanja KS: Previše administrativnih poslova stavljeno u obavezu nastavnicima

FENA
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u dopisu ministru obrazovanja KS Elviru Kazazoviću navodi da je potrebno završiti kvantitativnu i kvalitativnu evaluaciju o ishodima dosadašnje reforme u osnovnom obrazovanju.

"Već sad bi trebalo ispravljati greške koje su vidljive iz njene provedbe, korigirati sve akte koji tumače reformu školstva i dakako, što je najvažnije, poštovati sugestije onih kojih se ta reforma najviše tiče (roditelji, učenici i prosvjetni radnici)" ističu iz Sindikata.

U dopisu naglašavaju pojedinosti koje su direktno povezane s radno-pravnim i ekonomsko-socijalnim položajem radnika u osnovnom odgoju i obrazovanju KS, uvažavajući želju ministra da provede reforme u obrazovanju i činjenicu da Sindikat zagovara pozitivne promjene koje će obrazovanje učiniti kvalitetnijim i pravednijim.

Upozoravaju da je previše administrativnih poslova stavljeno u obavezu nastavnicima što dodatno iscrpljuje i oduzima vrijeme, te umanjuje ulogu nastavnika u odgojno - obrazovnom procesu, utječe na kvalitetu nastave i uništava kreativnost nastavnika.

Navode i da iskustva nastavnika koji rade u devetogodišnjem obrazovanju govore da su nastavni planovi i programi za sve razrede i sve predmete obimni i neprilagođeni uzrastu i sposobnostima učenika.

"Broj časova je smanjen, a obim sadržaja isti ili u nekim slučajevima povećan tako da se većina nastavnog procesa svodi na obradu novih nastavnih sadržaja, a premalo je časova za ponavljanje. Tražimo da se završi revizija Nastavnih planova i programa (NPP) čime bi oni bili prilagođeni uzrastu i sposobnostima učenika. Potrebno je da u tom procesu učestvuju isključivo ljudi koji dolaze direktno iz nastavnog procesa i informirani su o problematici", ističe se u dopisu.

U Sindikatu misle i da ponuđeni udžbenici uglavnom nisu usklađeni s NPP-om i predlažu da "snagu, znanja i aktivnosti treba usmjeriti na izradu kvalitetnijih i jeftinijih udžbenika".

Zalažu se i za uvođenje nastavnika asistenta u radu s djecom koja imaju poteškoća u razvoju jer misle da učitelji nisu osposobljeni za inkluzivno obrazovanje i odgoj odnosno da kratki seminar ne može zamijeniti četverogodišnji studij za defektologa, psihologa ili logopeda.

"S obzirom da nastavnici već rade u inkluzivnim odjeljenjima potrebno je obezbijediti nastavnika - asistenta u razredu, te izbjegavati uključivanje takve djece u kombinirana odjeljenja bez asistenata u razredu", smatraju.

Opći je utisak da se, smatraju u Sindikatu, suviše pretenciozno ušlo u projekt reforme obrazovanja, a nije obezbijeđen ni minimum uvjeta za organizaciju odgojno - obrazovnog rada.

"Zbog toga se i dešava da se svake godine nameće i uvodi nešto novo u radu, a sve jer koncept nije u potpunosti osmišljen. Sigurni smo da ni voditelji procesa reforme nemaju jasnu viziju pomoću kojih zadataka treba stići do postavljenog cilja", naglašavaju iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Sindikat je mišljenja i da individualno i stručno usavršavanje nastavnika treba učiniti transparentnijim i efikasnijim.