BiH
103

Kazazović: Inflacija visokih ocjena uzrokuje velike probleme u obrazovanju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonu Sarajevo ima 52 posto đaka s odličnim uspjehom, a ta inflacija visokih ocjena iz svih nastavnih predmeta u osnovnim školama uzrokuje problem pri upisu učenika u srednje škole kaže ministar obrazovanja KS-a Elvir Kazazović.

Navodi da je jedan od razloga to što školski odbori, koje čine roditelji učenika, imaju konačnu riječ u odabiru direktora osnovnih i srednjih škola zbog čega je kantonalno ministarstvo obrazovanja pripremilo nacrte zakona o osnovnom i o srednjem obrazovanju, koje su poslanici Skupštine na posljednjoj sjednici jednoglasno utvrdili.

"Ako roditelji i uposlenici biraju direktore koji ocjenjuje rad uposlenika i utiče na ocjene učenika, to pravi uzajamnu spregu koja prouzrokuje velike probleme u obrazovanju", poručio je Kazazović.

Do sada je školske odbore u osnovnim školama činilo sedam članova, a prema novom nacrtu, odbore će činiti tri člana i to predstavnici uposlenika, roditelja i Ministarstva obrazovanja KS-a. U srednjim školama zadržan je model od pet članova, ali roditelji više neće imati konačnu odluku.

Resorni ministar se nada da će ovim zakonima biti uvedena kontrola kvaliteta obrazovnog sistema u KS-u te da će svi relevantni akteri dostaviti svoja mišljenja u narednih 30 dana, koliko i traje javna rasprava.

Kazazović je zaključio da će Ministarstvo do kraja godine uraditi reviziju svih zakonskih propisa da bi se osigurale potrebne pretpostavke za unapređenje obrazovanja u KS-u.