Tribina u Mostaru
2

Sindikat ljekara: Pozicija ljekara u HNK je najlošija u FBiH, plate su sramotne

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prvog dana generalnog štrajka ljekara u HNK, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK organizirao je javnu tribinu na kojoj se govorilo o poziciji ljekara te aktualnom momentu u pregovorima s Vladom.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH kazao je kako je kolektivni ugovor kojeg traže vrlo jednostavan, a da su uslovi dogovoreni još prošlog ljeta na sastanku sindikata u Mostaru.

"Znamo šta je naš minimum i do sada smo u sedam kantona uspjeli dobiti ono što tražimo. Tražimo naš kolektivni ugovor, ništa izvan toga. Nažalost, u ovom kantonu ide teško, a mislili smo da će biti drugačije. Nadam se da će se stanje brzo promijeniti", kazao je Zaid.

Zaid je kazao kako je pozicija ljekara u HNK najlošija u Federaciji jer oni imaju primanja koja su ostali imali prije povećanja.

"Podsjećam da su doktori dobili povećanja između 28 i 40 posto. Dvadesetak posto nije neko značajno povećanje, ali u uslovima koji su kod nas mislimo da je to za početak sasvim dovoljno. Bez novog kolektivnog ugovora plate će ostati kakve su i danas, a to je zaista sramotno", kazao je Rifat Rijad Zaid.

Zaid je prokomentarisao i izjavu resornog ministra u Vladi HNK Gorana Opsenice koji je kazao da poseban kolektivni ugovor kojeg traže ljekari nije u skladu sa Zakonom o radu.

"To su budalaštine, Zakon o radu apsolutno daje pravo reprezentativnom sindikatu, ne samo pravo, već i obavezu da ima svoj kolektivni ugovor. Svagdje u svijetu doktori imaju svoj kolektivni ugovor, tako će biti i u Bosni i Hercegovini", kazao je Zaid.

Kristina Brvanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je kako je na današnjem sastanku u Vladi HNK bila prisutna većina dikretora zdravstvenih institucija u kantonu, direktor ZZO-a te predstavnici Vlade.

"Natpolovičnom većinom su direktori podržali zahtjeve ljekara za zasebnim kolektivnim ugovorom i povećanjem primanja u skladu s finansijskim mogućnostima. Sve bi trebalo da bude stavljeno na dnevni red prve naredne sjednice Vlade HNK. Štrajk se nastavlja dok ne dobijemo zvaničnu odluku Vlade", izjavila je Bevanda.