Zenica
0

Sindikat Komrada prijeti generalnim štrajkom

FENA
Zenica
Zenica
Dan nakon što je Općinska komisija za provođenje javnog poziva za Javno preduzeće "Komrad" Zenica konstatovala da su obje pristigle ponude potpune i u skladu s kriterijima tendera i na osnovu analize i bodovanja, te ocijenila ponudu zeničkog Almy Transporta povoljnijom, iz Sindikata ovog preduzeća stigla je najava organizovanja generalnog štrajka.

Nakon održanog zbora radnika, Sindikat je zaključio da će generalni štrajk 76 uposlenih početi pet dana prije održavanja sjednice Općinskog vijeća Zenica na kojoj je predviđeno davanje saglasnosti na izbor najboljeg ponuđača.

"Zaposlenici su spremni spriječiti realizaciju projekta osnivanja zajedničkog preduzeća s izabranim najpovoljnijim ponuđačem Almy Transport, ukoliko Općina i potencijalni ponuđač prije osnivanja zajedničkog preduzeća ne naprave ugovor o pravima zaposlenika", stoji u Odluci Sindikata JP "Komrad" d.o.o.Zenica.

Kao uvjet za odustajanje od štrajka, radnici traže da osnivači preuzmu u rad sve zaposlene koji su se zatekli u radnom odnosu na dan osnivanja zajedničkog preduzeća, na period od najmanje tri godine a da Općina Zenica koja je osnivač "Komrada" preuzme neisplaćena potraživanja iz PIO i neisplaćene plaće zaposlenika.