BiH
12

Sindikat Energoinvesta postigao dogovor s upravom, nema štrajka

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat Energoinvesta postigao je danas dogovor s upravom ovog preduzeća te u narednom periodu neće doći do obustave rada kako je ranije najavljivano.

"Zajedno s upravom dogovorili smo plan izmirenja obaveza i u narednom periodu pratit ćemo da li će taj plan biti poštovan", kazao je za Klix.ba Almir Salihović, predsjednik Sindikata Energoinvesta.

Radnicima u BiH se duguju tri plaće, a postignutim sporazumom predviđeno je da jedna plaća bude isplaćena sutra a druga do kraja ovog mjeseca.

Pored zahtjeva za isplatu plaća, uprava je pozitivno odgovorila i na zahtjeve sindikata vezane za pojedine kadrovske promjene.

Ovim dogovorom otkazan je najavljeni štrajk u Energoinvestu, a iz Sindikata kažu da je, pored dogovorenih isplata, postignut i dugoročniji dogovor.

"Možemo reći da smo s ovim mjerama koje su nam predočene zadovoljni i ostaje samo da pratimo njihovu realizaciju", kaže Salihović.

Što se tiče plana privatizacije Energoinvesta koji je najavio premijer Vlade FBiH Fadil Novalić iz Sindikata Energoinvesta kažu da su čuli za tu odluku ali da ništa konkretno nisu dobili.

"U razgovoru s premijerom dotaknuli smo se i te teme. Oni ne odustaju od privatizacije, ali mislim da će to ići nešto sporije nego što oni misle", kaže Salihović.

On dodaje da će sindikat imati zahtjeve vezane i za privatizaciju, ali će ih iznijeti tek kad dobije podrobnije podatke o planiranoj privatizaciji.