Privreda
92

Radnici Energoinvesta poručili Upravi: Poniženi smo i osramoćeni, strpljenju je došao kraj

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Agonija radnika Energoinvesta se nastavlja. Iako su do sada nekoliko puta upozoravali vlasnika Vladu Federacije BiH, nadležne institucije i resorno ministarstvo na stanje u kojem se mjesecima nalaze, do sada niko nije reagovao.

U pismu naslovljenom "Posljednja prilika" upućenom direktoru Enesu Čengiću i koordinatoru za Sindikat Jusufu Zahiragiću, radnici najavljuju najradikalnije korake i mjere u borbi za svoja prava.

"Dali smo svoj doprinos u prevazilaženju stanja u kompaniji zbog otežavajućih okolnosti i kojima se kompanija našla po pitanju novčanih tokova, a sve zbog očuvanja kompanije", stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Almir Salihović.

"Status u kojem se nalaze uposlenici Energoinvesta je veoma ponižavajući i sramotan. Sasvim je neprofesionalno i neodgovorno da u posljednjih 10 godina nijedan ugovor, kao osnova funkcionisanja naše kompanije, nije imao evaluaciju", navode u pismu.

Radnici u pismu poručuju menadžmentu firme da je neshvatljivo da se uposlenici procesuiraju zbog formalnih gramatičkih grešaka, a da oni koji su prouzrokovali ogromne gubitke, od materijalnih do marketinških, nisu procesuirani i da su čak neki svojim prekomandovanjima i preraspodjelama nagrađeni".

"Nekarakterno je i nemoralno ukazivati na troškove uposlenika na nivou kancelarijske kante za smeće, a da se u isto vrijeme rasipaju reprezentacije, maksimalno izrabljuju službena vozila za privatne svrhe...", navodi Sindikat.

Radnici također smatraju da je, kako navode, neprincipijelno i pogubno da se zapošljava kadar koji uopšte nije potreban Energoinvestu i koji samo pravi dodatne troškove i stvara negativnu klimu među uposlenicima.

"Gase se čitave službe zbog nekompetentnog upravljanja ljudskim resursima, a jedan referat se dijeli na više dijelova kako bi se izmislio posao za podobne u najprofitabilnijim dijelovima Kompanije", poručuju nezadovoljni radnici.

Kako kažu, dovedeni su u situaciju ispod nivoa normalne egzistencije.

"Nećemo žaliti svoje vrijeme i trud da istrajemo u borbi za stabilnu, profitabilnu i perspektivnu kompaniju dajući svoj maksimalan doprinos onima koji žele isto, a to se da prepoznati".

Nadalje, sindikat u pismu navodi da je, ako ne postoji kvalitet, odlučnost i istrajnost da se Energoinvest uredi i postavi na stabilne noge, moralno i profesionalno da kompletan menadžment podnese ostavku, što je ujedno i zahtjev Sindikata.

"Vremena i okolnosti se mijenjaju, kao i pozicije i djelovanja. Ovom prilikom vas obavještavamo da je strpljenje uposlenika dosegnulo krajnju granicu. Dajemo vam posljednju šansu da Kompaniju vratite na pravi put, a samim tim i dostojanstvo i egzistenciju uposlenika i njihovih porodica", stoji između ostalog u pismu Sindikata uposlenika Energoinvesta upućenom direktoru Enesu Čengiću.

Radnici zahtijevaju da se plate za mjesec februar isplate najkasnije do 15. maja, a plate za mart i april do kraja ovog mjeseca.

Za radnike koji su radili u inozemstvu Sindikat traži isplatu plata za juli, august septembar i oktobar najkasnije do kraja maja.

Također, radnici traže da im se prezentira izvještaj o prodaji nekretnina u Hrvatskoj i izvještaj o utrošku sredstava za 2014. godinu.

"Ukoliko se gore navedeno ne realizuje, pokrenut ćemo procedure traženja smjene i odgovornosti menadžmenta, pokretanje tužbi i proceduru štrajka", stoji na kraju pisma uposlenika Energoinvesta.