Prednacrt zakona
54

Sindikat državnih službenika KS smatra da radnici na dugotrajnom bolovanju trebaju primati puni iznos plate

Klix.ba
Predstavnici reprezentativnog Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo prisustvovali su današnjem sastanku o prednacrtu izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Stav Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo je da se samo uz punu saglasnosti svih sindikata može donijeti ovaj zakonski akt, te da treba usaglasiti zajednička rješenja vezana za bolji položaj državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

“Mi ne podržavamo način na koji se planira definisati i određivati osnovica, posebno ako se ne konsultuju sindikati. Ovim putem ističemo i da u zakonu treba ostati odredba da se plaća radnika na bolovanju preko 42 dana isplaćuje 100 posto“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo Elvis Zornić.

Dodao je da će ovaj sindikat sve svoje primjedbe i prijedloge u pisanoj formi dostaviti resornom ministarstvu.

„Naglašavam da se eventualne tužbe po ovom osnovu mogu spriječiti samo kvalitetnim socijalnim dijalogom“, rekao je Zornić.

Član Upravnog odbora Sindikata Armin Hrelja ukazao je na potrebu što jasnijeg utvrđivanja radnih mjesta s posebnim uslovima rada i prava na poseban dodatak po tom osnovu.

„Posebno treba utvrditi šta spada u posebne uslove rada kako ne bi bilo nekih nedoumica, poput posljednjih dešavanja sa namjerom da se ugrozi materijalni položaj vatrogasaca“, poručio je Hrelja.

Potpredsjednica Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo Jasmina Lukovac istakla je da je ovaj sindikat spreman razgovarati i dogovarati rješenja za dobrobit svih državnih službenika i namještenika.

„Sindikati se moraju aktivno uključiti u ovaj proces i dati svoju saglasnost, a ne kao do sada biti izostavljeni u utvrđivanju bitnih zakonskih rješenja“, rekla je Lukovac.

“Do sada su se akti donosili u dogovoru sa sindikatom a sada je u članu 5. predloženo da Vlada, ukoliko se ne postigne dogovor, sama donosi odluku. Znači ne postoji mjera zastite od odluka Vlade i to se mora popraviti", kazala je Lukovac. Istaknula je da se stečena prava ne smiju umanjivati i da treba ići ka poboljšanju statusa državnih službenika i namještenika, riješiti niz pitanja u vezi platnih razreda, bodova, kao i nagrađivanja po osnovu ocjene rada.

Član Upravnog odbora Sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo Amel Hamzić rekao je da je Sindikat zadovoljan što je usvojena naša incijativa da se primaju naknade za ocjenu linearno, i za službenike i za namještenike.

Dodao je da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo konkretno ne podržava članove 5. i 6. Nacrta ovog zakona koji se tiču osnovice i boda za obračun plaće, dok se tačno ne razjasni kako se utvrđuje osnovica i šta ustvari predstavlja bod koji će također biti faktor za obračun plaće.

Kantonalni ministar pravde i uprave Mario Nenadić rekao je da ovo prvi u nizu sastanaka o ovom pitanju i da će resorno ministarstvo nastaviti s ovom praksom.

„Otvoreni smo za sve komentare i prijedloge na ovaj zakonski tekst. Predložiću da sve ove primjedbe budu ugrađene u konačan tekst zakona koji ćemo uputiti u daljnju poroceduru“, kazao je Nenadić.

Predložio je da se o “prečišćenom” zakonskom tekstu razgovori nastave već naredne sedmice.

Sastanku u zgradi Kantona Sarajevo prisustvovali su i predstavnici Sindikata policije Kantona Sarajevo i predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH.