O Zakonu o plaćama
3

Ministar Nenandić s predsjednikom Sindikata: Nije planirano povećanje plaće premijeru i ministrima u Vladi KS

Klix.ba
Funkcioniranje državne službe i namještenika u Kantonu Sarajevo, s posebnim akcentom na Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona bile su teme o kojima je ministar pravde i uprave Mario Nenadić razgovarao sa predsjednikom Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvisom Zornićem.

Ovom prilikom, predsjednik Zornić je skrenuo pažnju na član 5 teksta pomenutog zakona, a koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun plaće. Od ministra je tražio da se ojača pravni osnov i obaveza Vlade da je prije utvrđivanja osnovice i boda za svaku narednu godinu potrebno postići sporazum sa predstavnicima Sindikata.

Međutim, ovaj prijedlog po mišljenju ministra Nenadića nije ni praktičan ni moguć, jer Zakon o budžetu i njegovi propisi ne mogu svaku proračunsku godinu čekati na postizanje saglasnosti sa sindikatom, zbog obračuna njihovih plaća.

Oni su također sugerirali da se iz Zakona briše pitanje paušala za zastupnike koji ostvaruju određena primanja na dva nivoa vlasti, jer se, kako ističu, smanjivanjem tih i sličnih dodataka mogu stvoriti financijski kapaciteti za povećanje standarda državnih službenika i namještenika.

Naveli su i da je potrebno da prava iz radno - pravnih odnosa državnih službenika i namještenika budu u što većoj mjeri usaglašena sa onim koja imaju uposleni u obrazovanju, komunalnoj privredi, policiji i sl. Ovaj njihov prijedlog, kao i onaj da je potrebno zaposlenima koji rade na posebnim radnim mjestima osigurati i posebne uvjete rada, podržao je ministar Nenadić.

Poručili su kako plate državnih službenike nisu godinama mijenjanje te da su oni u podređenom položaju u odnosu na druge, zbog čega su tražili od ministra da se ovo stanje u skorijoj budućnosti riješi.

Na sastanku su predstavnici Sindikata zahtijevali da se državni službenici i namještenici u Kantonu Sarajevo u što većoj mjeri "odmaknu" od federalnih propisa, a da se više vežu za kantonalnu legislativu.

U tekstu Zakona o plaćama predviđeno je utvrđivanje osnovice boda za obračun plaća i isti se upoređuju sa projekcijom budžeta za narednu godinu, u skladu je sa kretanjima GDP-a i indeksa potrošačkih cijena prema federalnom Zavodu za statistiku. Za njih bi ovo bilo prihvatljivo, kad bi osnovica bila u skladu sa troškovima na nivou KS, a ne Federacije BiH.

Bilo je riječi i o potrebi donošenja posebnog zakona za namještenike u KS, kao što je to urađeno Zakonom o državnoj službi koji je pohvaljen kao vid dobre prakse.

Izrazili su svoje nezadovoljstvo činjenicom da se na nivou Federacije BiH priprema novi zakon o javnoj službi, a o čemu oni nisu uopšte ni obavješteni.

Predstavnici sindikata podsjetili su ministra na postojanje tri sindikata državne službe na nivou Federacije BiH, te ga upoznali i sa posebno komplikovanim procedurama međusobnog dogovaranja. Njihov sindikat je na nivou Kantona Sarajevo priznat kao reprezentativan dok ih na federalnom predstavlja drugi sindikat koji nema ni adekvatno članstvo ni reprezentativnost.

Na kraju sastanka kratko su prokomentarisali i tekst koji je objavljen na jednom od portala gdje su iznesene neistine da se ovim zakonom povećavaju plaće premijera i ministara.

"Ova Vlada je donijela Zakon o plaćama kojim je spriječila isplatu enormno visokih plaća funkconera i rukovodilaca u Kantonu Sarajevo, te ni u kojem slučaju ne planiramo do kraja mandata povećati naše plaće ni za fening", potctrao je ministar Nenadić.

Najavljeno je da će naredni sastanak sa ovim sindikatom održat za petnaest dana.