Sjednica ESV-a
93

Hadžiabdić: Zakonski urediti oblast plaća i naknada policijskih službenika KS

FENA
Mirza Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nacrt zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika KS-a je izuzetno važan jer tretira pitanja osiguranja adekvatnih uvjete za policiju koja je faktor stabilnosti na prostoru KS-a, te je u interesu svih građana da taj vrlo bitan sektor u društvu bude funkcionalan i efikasan, istaknuto je danas na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Kantona Sarajevo.

Donošenje tog propisa, kako je kazao predstavnik Sindikata policije KS-a i član ESVKS-a Mirza Hadžiabdić, prilika je da se zakonski uredi oblast plaća i naknada policijskog službenika u KS-u, a osim toga postoji i obaveza da se taj zakon donese prema federalnom propisu iz 2010. godine.

Hadžiabdić je podsjetio da je Sindikat policije KS-a ove godine prvi put zaključio Kolektivni ugovor s Vladom KS-a koji definiše obim prava policijskih službenika i uposlenika u MUP-u KS-a.

"Mi smo niz nekih odredbi koje su upravo u ovom nacrtu zakona definisali kroz taj kolektivni ugovor i nadam se da će Vlada i zastupnici u Skupštini KS-a imati sluh, kao i dosad, te definisati i usvojiti ovaj nacrt zakona", izjavio je Hadžiabdić prije početka sjednice ESV-a.

Napomenuo je i da je u više navrata i od budžetske revizije konstatovana potreba donošenja tog propisa.

"Što se tiče nacrta i odredbi koje su sada u Kolektivnom ugovoru, one su identične, a samo ćemo mi svake godine s Vladom dogovarati osnovicu i na taj način pokušati poboljšati plaće, odnosno primanja policijskih službenika. Ta osnovica za obračun plaća policijskih službenika u KS-u trenutno iznosi 289,5 KM. Vjerovatno ćemo u drugoj polovini ove godine otpočeti pregovore o utvrđivanju osnovice za narednu godinu", dodao je.

ESV je razmatrao i radni materijal zakona o radu u KS-u, a ministarica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović je pojasnila da je u Zakonu o radu Federacije BiH u članu 181. određeno šta kantoni treba da definišu detaljnije u svojim zakonima o radu.

"Najbitnije je da se osnuje mirovno vijeće za područje KS-a, njegov način rada i sastav, zatim tu je i pitanje slobodnih dana što će se raditi u konsultaciji sa sindikatima, te neka pravila koje se odnose na pripravnike, na njihovo zasnivanje radnih odnosa kao i polaganje stručnog ispita", navela je Dautbegović.