{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat BH Telecoma traži od Novalića da se očituje o povlaštenim firmama

F
24.7.2015. u 16:18
125
106
Sindikat BH Telecoma traži od Novalića da se očituje o povlaštenim firmama
125
Sindikat BH Telecoma traži od Novalića da se očituje o povlaštenim firmama
Foto: Klix.ba
Sindikat BH Telecoma d.d. Sarajevo, nakon izjave federalnog premijera Fadila Novalića da postojeći Zakon o radu štiti "povlaštena" preduzeća, traži da premijer objavi koja su preduzeća i iz kojeg sektora tužila kompanije ili Vladu Federacije BiH.
"Pozivamo Vas da javno objavite koliki su bili dobici/gubici tih 'povlaštenih' preduzeća u posljednje četiri godine. Pozivamo Vas da javno objavite koliko su 'povlaštena' preduzeća uplatila sredstva po osnovu poreza na dobit posljednje četiri godine, koliko su imala investicija za posljednje četiri godine, koliko su uplatila po osnovu doprinosa za PIO/MIO, PDV. Pozivamo Vas da javno objavite kolike su plaće u 'povlaštenim' preduzećima, najniža plaća, najveća plaća, prosječna plaća srednje stručne spreme", kaže se u saopćenju Sindikata BH Telecoma.

Ovo saopćenje je taj sindikat uputio danas medijima nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila nedavno Prijedlog zakona o radu, a na Vladinom portalu objavljena premijerova izjava da novi zakon nudi mnogo veća prava zaposlenicima od prethodnog koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo "povlaštene" (javna uprava, energetski, telekomunikacijski sektor...) i koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 miliona maraka.

Novalić je posebno govorio o važećim kolektivnim ugovorima u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju zaposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, a nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalska industrija i sl., navodi u saopćenju Sindikat BH Telecoma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: