BiH
67

Novalić: Stari je zakon o radu štitio samo "povlaštene"

FENA
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako novi zakon o radu nudi mnogo veća prava uposlenicima od prethodnog, koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo "povlaštene“ (javna uprava, energetski, telekomunikacijski sektor...), koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 milijuna maraka, naglasivši kako se ne boji socijalnog bunta zbog donošenja novog zakona.

Dodao je kako novi zakon o radu nudi socijalnu pravdu za razliku od dosadašnjeg, kao i preko 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika. Tako se, primjerice, u novom zakonu o radu prvi puta spominju mobing i jednakost plaća.

Federalni premijer je u stanci sjednice Vlade FBiH, nakon usvajanje Prijedloga zakona o radu u izjavi za novinare, izričito naglasio kako i novi zakon o radu nudi rad na određeno i neodređeno vrijeme, odbacivši tako tvrdnje pojedinih sindikalnih čelnika da se novim zakonom ukida rad na neodređeno vrijeme.

Što se tiče mogućeg socijalnog bunta zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, premijer je istaknuo kako naše društvo realno stalno živi na granici socijalnog bunta te da je sasvim moguće da se izmanipulira i zloupotrebi ovakva situacija, koja bi u suštini trebala najviše pomoći radnicima.

Novalić se posebno obrušio na važeće kolektivne ugovore u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju uposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, dok u njima nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalna industrija i sl. Dodao je kako su trenutno važeći kolektivni ugovori imali neograničen vijek trajanja, dok će novi biti ograničeni na znatno kraće razdoblje.

Naglasio je i kako je krajnje vrijeme da se kao društvo suočimo sa socijalnom nejednakošću koju trenutno imamo i u kojoj, primjerice, postoje oni koji su u potpunosti zadovoljni i koji nemaju granica u svojim zahtjevima kroz kolektivne ugovore. Kao primjer uzeo je kolektivni ugovor Elektroprivrede u kojem se, među ostalim, članovi njihove obitelji mogu liječiti u inozemstvu.

Federalni premijer je posebno naglasio kako se novi zakon ne donosi pod pritiskom MMF-a s kojim trenutno nemamo nikakav angažman, već izričito kako bi se smanjila nejednakost uposlenika.

Na kraju je najavio reguliranje plaća i prava u energetskom, telekomunikacijskom sektoru, javnim službama...

Ministrica financija Jelka Milićević je kao primjer nejednakosti plaća navela kako minimalna plaća u FBiH iznosi oko 370 maraka, dok s druge, pak, strane prosječna plaća u državnoj upravi iznosi 1600, u elektroprivredama 1800 maraka itd.

Tome će se kako je kazala, novim zakonom stati ukraj, te će se stvoriti jednaki preduvjeti za sve.