{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarne stranke u FBiH različito gledaju na usvajanje novog zakona o radu

F
FENA
2.5.2015. u 11:59
30
29
Parlamentarne stranke u FBiH različito gledaju na usvajanje novog zakona o radu
30
Parlamentarne stranke u FBiH različito gledaju na usvajanje novog zakona o radu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (Demokratska fronta) izjavio je za Fenu da je neupitna njegova podrška donošenju novog zakona o radu u Federaciji BiH, koji je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi aranžman s Bosnom i Hercegovinom.
Ministar podsjeća da se Vlada Federacije BiH u prethodnom mandatu u pismu namjere koje je uputila MMF-u još 2013. godine obavezala da će se u ovom entitetu donijeti novi zakon o radu u prvoj polovini 2014. godine.

"Novim zakonom o radu osigurava se usklađivanje njegovih odredaba sa međunarodnim dokumentima koje je BiH prihvatila i ratificirala, te se obavezala ugraditi u svoje zakonodavstvo", kaže Mandilović.

Postizanja višeg stepena socijalne pravednostiDodaje da se također predviđa pravno uređivanje instituta koji do sada nisu bili obuhvaćeni zakonom, kao što je reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, što je uvjet za kvalitetno kolektivno pregovaranje propisa i usklađivanje kaznenih odredaba sa novim Zakonom o prekršajima.

Mandilović smatra da se na fleksibilnost tržišta rada, a time i povećanje intenziteta zapošljavanja može uticati "fleksibilnom organizacijom koja podrazumijeva i ugovore o radu na određeno vrijeme i rad sa nepunim radnim vremenom, a koji su predviđeni i važećim Zakonom o radu, te primjenom načela nediskriminacije i jačanjem kontrolnih mehanizama koji će sprječavati zloupotrebe u primjeni zakona“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić (SDA) potvrdio je za Fenu da zvanično Nacrt novog zakona o radu još nije dostavljen Parlamentu.

Novi zakon predviđa izmjene poreznih propisa radi jačanja porezne discipline, a to je, kaže Mušić, nulti potez koji treba povući u smislu "postizanja višeg stepena socijalne pravednosti u ukupnom društvenom sistemu“.

Prema njegovim riječima, da bi se pojednostavila finansijska disciplina novi zakon predviđa uvođenje poreznih kategorija zavisno od visine dohotka.

"U prvoj kategoriji se ne bi plaćao porez na dohodak, samo dio doprinosa koje treba uplatiti po osnovu PIO-a, zdravstvenog i Zavoda za zapošljavanje. Primanja viša od 1.200 KM trebala bi biti oporezovana i objedinjena sa većom stopom", istakao je Mušić.

Udar na radničku klasuPredsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić mišljenja je da “nije u redu to što premijer Novalić novim zakonom želi oporezovati radnike".

"On želi da digne porez na dohodak sa 10 na 17 posto. To je udar na radničku klasu. On oslobađa one ljude koji imaju, a želi da optereti one ljude koji nemaju. Žele da siromašni budu siromašniji, a bogati bogatiji. Porezne olakšice trebaju biti za sirotinju, a ne da se oni više oporezuju kako želi nova Vlada FBiH", kazao je Karajbić.

Potcrtao je da je "ukidanje klauzule rada na neodređeno vrijeme najveći udar na radničku klasu“, dodajući da "to pod svaku cijenu treba spriječiti“.

"Poslanici SDP-a borit će se da se radniku vrate nekadašnja prava, a ne da se radnik obezvređuje na sve moguće načine", rekao je Karajbić.

Samo donošenje zakona podržava predsjednik Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Predstavničkom domu Jozo Bagarić, ističući da se moraju ugraditi određene izmjene u Nacrt zakona o radu.

"To mora biti kompromis i usaglašena radna verzija između Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca, jer ne mogu biti ciljano samo jedni zadovoljni, a pogotovo da to ne ide na štetu radnika prvenstveno kada je u pitanju kolektivni ugovor", rekao je Bagarić za Fenu.

Poslanici HDZ-a ne podržavaju ukidanje kolektivnih ugovora, s tim da, kako kaže, nisu ni za to da se nekom ko se primi na neodređeno vrijeme ne može dati otkaz.

"Radnik treba biti zaštićen, ali da postoji mogućnost da se promijeni. Novim zakonom je bitno omogućiti jednu prohodnost, ne u smislu kao što je nažalost sada, da se neko trudi dok ne dobije rješenje na neodređeno vrijeme, a poslije mu ne možete ništa", upozorava Bagarić.

Kaže da se uz uvažavanje radničkih prava treba maksimalno ispoštovati ono što je u interesu radnika, navodeći da treba voditi računa i o poslodavcu, jer je bitno tržište radne snage.

Bagarić ukazuje da u pogledu porezne politike novim zakonom o radu „treba omogućiti lakše otvaranje svih mogućih djelatnosti i time potaknuti i samozapošljavanje“, kao i da trebaju postojati olakšice za one koji tek ulaze u posao kako bi se smanjio rad nacrno odnosno siva ekonomija.

Za SBB novi zakon uvođenje "robovlasništva"Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kako je rekao za Fenu predsjednik poslaničkog kluba Nasir Beganović, bit će protiv nekih odredbi u Nacrtu novog zakona o radu.

"To što je planirala Vlada nije nikakva pamet, to je samo stvaranje slutnji i nezadovoljstva među građanima Federacije BiH. Novi zakon nam je potreban zbog drugih stvari, a ne zbog onih stvari koje je planirala Vlada FBiH", kazao je Beganović.

Mišljenja je da je način na koji se planira ograničavanje i ukidanje radničkih prava definitivno u suprotnosti s mnogim konvencijama o radu, govoreći da "neki instituti koji se planiraju ugraditi u ovaj zakon su mimo evropskog zakonodavstva i nešto što ne postoji u okruženju“.

"Ne možemo podržati takvu vrstu pravnog nasilja koje se namjerava učiniti ovim zakonom. Kao pravna država moramo poštivati sve te konvencije koje su ratificirane na državnom nivou i koje su sastavni dio pravnog sistema BiH - naglasio je Beganović, dodajući da mu ovo sve liči na "robovlasništvo".

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), naveo je u svom ekspozeu da planira "postupno smanjenje obaveza na rad sa 72,17 posto na oko 50 posto“. To će se po njegovim riječima postići proširenjem poreske osnove odnosno ukidanjem naknada koje nemaju karakter plaće (naknada za prevoz, za topli obrok, za bolovanje, za službeno putovanje, za regres za godišnji odmor...) te njihovom ugradnjom u platu i povećanjem broja zaposlenih.

Istakao je da će „svaka izmjena poreske legislative biti neutralnog karaktera, odnosno za iznos svih dodatno obezbijeđenih finansijskih sredstava ekvivalentno će biti umanjivani doprinosi“.

"Novi zakon o radu mora uvesti fleksibilnost u radne odnose, što podrazumijeva: liberalniji ulaz, ali i izlaz iz preduzeća, veću mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme i zapošljavanje sa skraćenim radnim vremenom. Moraju se ispregovarati i zaključiti novi kolektivni ugovori sa ograničenim rokom trajanja", naveo je u ekspozeu premijer Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: