Zahtjevi uposlenika
0

Sindikat Agencije za lijekove BiH: Tražimo od nadležnih povećanje plata

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Iz Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH izdali su saopćenje u kojem traže od direktora i nadležnih institucija da uzmu u ozbiljno razmatranje njihove zahtjeve za povećanje plata svim uposlenicima ove ustanove.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH osnovana je 2009. godine, a u njenom sklopu radi Kontrolni laboratorij sa sjedištem u Sarajevu. Djelokrug Agencije u oblasti lijekova je širok, a između ostalog bavi se izdavanjem dozvola, stavljanjem u promet lijeka, poslovima laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanjem stručne ocjene, praćenjem neželjenih djelovanja lijekova itd.

Kontrolni laboratorij ALMBIH je članica Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova OMCL mreža i kao takva posluje sa standardima ISO 17025. Kako se navodi u saopćenju, Agencija na godišnjem nivou donese oko 12 miliona KM u budžet.

"Materijalni status zaposlenika je vrlo loš, ponižavajući i najlošiji uzmemo li u obzir sve druge zdravstvene radnike na nivou BiH. Agenciju uglavnom čine zdravstveni radnici, ljekari, farmaceuti, laboratorijski tehničari i drugo administrativno osoblje koje je osposobljeno za rad u ovoj vrlo značajnoj agenciji. Kao Sindikat Agencije pokrenuli smo inicijativu iznalaženja rješenja za povećanje plata svih uposlenika u Agenciji, zajedno s Ministarstvom civilnih poslova BiH na čelu s Adilom Osmanovićem i direktorom Agencije Aleksandrom Zolakom", navodi se u saopćenju.

Kako se navodi, ministar Adil Osmanović je odmah predložio da Stručno vijeće sazove sjednicu na kojoj će se raspravljati o mogućnostima povećanja plata svim uposlenim u Agenciji i zadužio je svoje stručnjake u Ministarstvu civilnih poslova BiH da predlože određene korake i odluke za povećanje plata.

"Održana je sjednica Stručnog vijeća Agencije 19. februara 2019. godine s tačkom dnevnog reda u okviru koje se raspravljalo o platama, a na kojoj je direktno prisustvovao i ministar Adil Osmanović sa svojim šefom Odsjeka za materijalno finansijske poslove u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Službenici Ministarstva su predložili selektivno povećanje plata za onaj dio zaposlenih koji obavljaju najsloženije i najodgovornije zadatke. Predloženo je i formiranje radne grupe koju bi činili predstavnici Agencije i Ministarstva civilnih poslova BiH. Kod ovakvih slučajeva posebno želimo da upozorimo na mogućnost javljanja nezadovoljstva radnika koji već sada upozoravaju na mogućnost štrajka, a pogotovo kako tretirati zdravstvene radnike koji rade timske poslove u laboratoriji, kako valorizirati poslove zdravstvenih radnika koji su van laboratorijske prakse a koji obavljaju odgovorne i složene poslove te šta uraditi sa zaposlenima koji isto tako rade administrativne poslove u službi boljeg funkcioniranja svih sektora u sklopu Agencije", dodaje se u saopćenju.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH također su istakli kako se nadaju da će nadležni biti oprezni kod donošenja odluka uz maksimalno uvažavanje upozorenja Agencije koja su, kako se navodi, preventivne naravi.