BiH
12

Sindikalisti razjedinjeni: Državni službenici KS poručili rukovodstvu SSSBiH da su nekompetentni

Piše: A. Džano
Rukovodstvo SSSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rukovodstvo SSSBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Vlada FBiH predložila izmjene Zakona o radu te nakon brojnih spekulacija vezanih za sindikate i sindikalne organizacije u FBiH, danas su se oglasili i predstavnici Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo koji su oštro napali rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH).

Oni su u svom saopštenju istakli da je potrebno uspostaviti reprezentativan sindikat, "obzirom da postojeći Savez samostalnih sindikata BiH to nije, te kao takav nije kompetentan za dogovore i pregovore sa Udruženjem poslodavaca i Vladom FBiH".

"Svi postojeći sindikalni subjekti, uključujući Savez samostalnih sindikata BiH sa predsjednikom Ismetom Bajramovićem te Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH, na čijem čelu je predsjednik Salih Kruščica, zbog čijeg nekorektnog i netransparentnog rada smo se i odlučili na istupanje iz istog i osnivanje našeg Sindikata, nisu prema novom Zakonu o radu FBiH kompetentni za potpisivanje Općeg Kolektivnog ugovora. Očekujemo da u skorom periodu naš Sindikat, u skladu sa Zakonom o radu, dobije reprezentativnost u svojoj oblasti. Međutim, nedostatak sličnih incijativa u ostalim granama na kantonalnom nivou, ali i na federalnom nivou smatramo velikim problemom, te pozivamo kolege da reaguju", istakao je predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, Elvis Zornić.

Smatra da se jedino na ovaj način, registracijom saveza sindikata na federalnom nivou u čijem članstvu bi bili sindikati iz svih grana i oblasti, a u Upravnom odboru njihovi predstavnici, može uspostaviti mehanizam u skladu sa zakonskim odredbama koje bi im značajno pomogle u borbi protiv različitih manipulacija vladajućih struktura, te vratiti mogućnost ali i povjerenje u sindikalnu borbu.

"Evidentan primjer za neophodnost ovakvog djelovanja je jučerašnja sjednica Vlade FBiH, na kojoj su se ugrozila prava radnika, miješanjem Vlade u odluke vezane za minimalnu plaću, koje bi trebali dogovarati poslodavci i sindikati", rekao je Zornić.

Pozvali su potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića da poduzme konkretne korake kako bi se ovaj problem riješio.

Danas je i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH tražio od predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića da sazove sjednicu Glavnog odbora na kojoj bi bio zauzet konačan stav o usvajanju Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o radu.