BiH
12

Sindikat zdravstvenih radnika traži hitnu sjednicu Glavnog odbora Saveza sindikata BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH tražio je od predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića da sazove sjednicu Glavnog odbora na kojoj bi bio zauzet konačan stav o usvajanju Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o radu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Iz Vlade FBiH kažu da je cilj i što bolja, pravičnija i efikasnija zaštita prava radnika, te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje eventualne zloupotrebe radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, osiguravanje jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa.

Izmijenjen je i član 78. tako da Vlada FBiH utvrđuje najnižu plaću nakon konsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem.

"Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH zahtijeva urgentnu sjednicu Glavnog odbora Saveza Samostalnih Sindikata Bosne i Hercegovine na kojoj bi se zauzeo konačan stav i eventualno poduzele odgovarajuće sindikalne aktivnosti u vezi s usvajanjem Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu koji je usvojen na 37. sjednici Vlade FBiH koja je održana 14. januara 2016. godine, te upućen u hitnu parlamentarnu proceduru", stoji u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH Abud Sarić.

Podsjećamo, Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je kako se Vlada FBiH nije konsultirala sa sindikatima vezano za Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu.