Uoči izbora
82

Simsek: Ako Erdogan dođe u Sarajevo to će dodatno ojačati vezu BiH i Turske

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenik predsjednika Vlade Republike Turske Mehmet Simsek danas je izjavio da trenutno nema informacije o dolasku Erdogana u Sarajevo, komentarišući pisanje turskih medija da prvi čovjek Turske planira održati veliki predizborni miting u glavnom gradu BiH.

"Ali ako se dogodi to će produbiti i ojačati naše veze sa BiH, jer želimo da BiH bude uspješna. U interesu Turske je da balkanske zemlje budu stabilne i prosperitetne. Nastavljamo podržavati regionalni mir i stabilnost. Uvjereni smo da je budućnost svijetla", rekao je zamjenik turskog premijera boraveći u bh. prijestolnici u okviru Sarajevo Business Foruma.

Podsjetimo, kako piše provladin medij u Turskoj Yenisafak, Erdogan će u Sarajevo doći 20. maja, gdje planira održati miting za 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja.

U Turskoj se 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a aktuelnoj vlasti u Turskoj, odnosno AK partiji je u ovom trenutku veoma važno da u jednoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Njemačka zabranile organizaciju skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Yenisafak piše da su pripreme za skup u Sarajevu već počele.