BiH
0

Simić: Očekivao sam ovakvu presudu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Banjalučki advokat i branilac nekoliko optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom Krstan Simić ocijenio je danas da će presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije izazvati buru kako stručnih tako i političkih komentara, a "proizvest će i određene reakcije ljudi na terenu koji su uvijek sve događaje postamatrali iz svoje prizme i svoje istine".

Simić je naveo da je očekivao ovakvu odluku Međunarodnog suda pravde, mada je bilo, kako je naveo, nagovještaja da će odluka biti politička, "ali su argumenti koji su dati pokazali da su sudije tog suda vodile računa o stvarnim činjenicama".

"Činjenica da se odgovornost Srbije može posmatrati kroz prizmu nespriječavanja genocida, ogleda se u činjenici da je 1992. godine donijeta i privremena mjera Suda kojim je zahtjevano da Srbija, odnosno tada SRJ preuzme određene mjere i zaključak je da Srbija nije u dovoljnoj mjeri ispunjavala obaveze iz tog naloga suda", kazao je on.

Kao negativne konstatcije za Srbiju izdvojio je da je zaključeno da ta zemlja nije preuzela sve mjere kako bi spriječila genocid na prostoru Srebrenice, i određene negativne ocjene sadržane su u odluci kroz odsustvo saradanje Srbije sa Haškim tribunalom, kroz nehapšenje i neizručenje Ratka Mladića, koji se apostrofira kao ličnost koja je najodgovornija za događaje i genocid u Srebrenici.

Simić je kazao da je većinom glasova sudija potvrđeno da Srbija nije izvršila genocid, te da nije učestvovala kao saučesnik u izvršenju genocida, te da nije putem svojim legitimnih organa i institucija učestvovala u izvršenju gencida na prostoru BiH.

Istaknuo je i da je odbačena tvrdnja BiH da joj treba biti nadoknađena ratna šteta, a kao značajan doprinos u međunarodnom pravu naveo je to da je Međunarodni sud pravde posmatrajući BiH javno zaključio i u svojoj presudi objelodanio da deportacije koje su bile česte na prostorima BiH i koje su se kretale u svim pravcima, ne predstavljaju element genocida, pa to nisu predstavljali ni logori ili sabirni centri...

"Sudije su zaključile i da okruženje i granatiranje Sarajeva, samo po sebi, ne predstavlja genocid, kao i da određena ratna dejstva koja su nanijela ogromnu štetu, nemaju elemente genocida", kazao je Simić i naveo da su sudije po prvi put u međunarodnom običajnom pravu i ugovoru, zaključile da genocid može postojati i na ograničenom prostoru i kada je u pitanju BiH oni su svoju odluku isključivo ograničili na događaje od 11.jula 1995., a koji su desili u Srebrenici.

"Ovom odlukom je na bazi ustavno-pravnih aranžamana zaključenih između Republike Srbije i danas nezavisne Crne Gore, Crna Gora izašla iz tog postupka i Međunarodni sud pravde je potvrdio da ona nije strana u ovom sporu", kazao je Simić.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci precizirao da je presuda Međunarodnog suda pravde definirala odgovore na sva ona pitanja koje je postavila tužba BiH kroz tačno određene stavove.