|

Šimić o presudi Jurišiću: Vrijeme je da bh. građani prestanu biti naivni

Šimić o presudi Jurišiću: Vrijeme je da bh. građani prestanu biti naivni
82
F
FENA
3.12.2013. u 13:20
130
komentara
82

dijeljenja
Šimić o presudi Jurišiću: Vrijeme je da bh. građani prestanu biti naivni Goran Šimić
Stručnjak za krivično pravo i tranzicijsku pravdu doc. dr. Goran Šimić danas je u izjavi za Fenu, komentirajući epilog ponovnog suđenja Iliji Jurišiću u Beogardu, odnosno izricanje presude identične ranije poništenoj, kazao da je vrijeme da građani u Bosni i Hercegovini "otvore oči" i shvate da su sudovi stvoreni da štite nacionalne interese.
"Šta smo očekivali da će Sud u Srbiji, birajući između interesa žrtava i interesa Republike Srbije odabrati interese žrtava i interese BiH i njenih građana. Trebali bismo se konačno odmaknuti od takve vrste razmišljanja i prestati vjerovati u bajke", kazao je Šimić, naglašavajući da su sudovi ustanovljeni da bi štitili nacionalne interese.

Dodao je da je, praveći paralelu s prethodnim suđenjem, jasno da se ponovila ista stvar te da da će se to ponavljati unedogled.

"Ako nas nije ovo opametilo trebala nas je opametiti tužba BiH protiv Srbije na Sudu pravde u Haagu", konstatirao je Šimić, podsjećajući da ni onda Srbija nije "radila" u korist žrtava i pravde, te da je uskratila Sudu dokumente na temelju kojih bi bilo moguće utvrditi objektivnu istinu.

Mišljenja je da je vrijeme da ljudi u BiH prestanu biti naivni te da se, istovremeno, suoče i sa činjenicom da postoje loše stvari koje su se dogodile "i sa naše strane".

Šimić navodi da bi tužiteljstva i sudovi u BiH trebali uložiti dodatni napor te konačno razriješiti slučajeve poput "Dobrovoljačke ulice" i "Brčanske Malte" po prioritetnom osnovu "i da se, eventualno, državljani BiH koji su umiješani u to i činili zločine, pravedno sankcioniraju i da stavimo tačku na i".

"Ovako mislim da apsolutno dovodimo u pitanje sve ono što radimo i da potpuno naivno očekujemo da će pravda biti zadovoljena prema bilo kome na drugim nacionalnim sudovima", navodi, pitajući se "da li stvarno mislimo da će jednom kada neki "škorpion" dođe u sud u Beogradu, da će taj sud "mrtav, hladan" presuditi da je Vojska Jugoslavije po naređenju Vrhovnog štaba bila poslana u BiH da učestvuje u zločinima u Srebrenici".

Podsjetimo, Vijeće Višeg suda u Beogradu izreklo je jučer presudu kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora po optužnici koja ga tereti za stradanje vojnika bivše JNA na lokalitetu Brčanska Malta u maju 1992. godine, a u predmetu poznatijem po nazivu "Tuzlanska kolona".
Prijavi grešku


Komentari (130)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...