|

Selim Bešlagić: Ilija Jurišić je žrtva laži, BiH mora štititi svoje građane

Selim Bešlagić: Ilija Jurišić je žrtva laži, BiH mora štititi svoje građane
5
A
Anadolija
2.12.2013. u 14:39
11
komentara
5

dijeljenja
Selim Bešlagić: Ilija Jurišić je žrtva laži, BiH mora štititi svoje građane Selim Bešlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, kojeg su vlasti Srbije, također, dovodile uz vezu s navodnim ratnim zločinima na Brčanskoj Malti u Tuzli 1992. godine, izjavio je za Anadoliju da je čitav proces u postupku protiv ratnog starješine bh. policije Ilije Jurišića, a zbog napada na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), ''urađen tako da Ilija Jurišić morao biti proglašen krivim''.
"To je nonsens, apsurd gdje čovjek ostaje bez riječi. Cilj ove presude jeste da se zaštite oni koji su podigli ovu tužbu. Izgleda da ovdje ostaje jedina istina ono što je rekao Dobrica Ćosić o tome kako Srbi lažu zbog sebe, zbog države, patriotizma... Cilj je da se kaže kako su svi drugi krivi, samo oni nisu i da je nad njima napravljena nepravda, iako se sve zna", kazao je Bešlagić.

Prema njegovim riječima, Jurišić "je žrtva laži".

"A istina je da Tužilaštvo BiH nije još uvijek podiglo optužnicu protiv Mileta Dubajića (zapovjednika JNA u Tuzli), da suoče 'dvije istine' gdje će samo prava istina pobijediti. Mislim da ćemo mi i Ilija dobiti satisfakciju. Ilija je žrtva presude, a svi ostali osumnjičeni, bilo ih je osam, a sve se sada svelo na tri čovjeka, su žrtve već pet godina, jer ne mogu izaći iz BiH. To je tako. Možemo se nadati da će i ova država početi da štiti svoje građane", kazao Bešlagić.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je nepravomoćno na 12 godina zatvora ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...