BiH
42

Simbolika za sreću i suživot: U Novom Goraždu i Goraždu mladi zasadili stabla japanske trešnje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Mladi iz Goražda i Novog Goražda zasadili su japanske trešnje u blizini džamije Kajserije u Goraždu te nedaleko od balon dvorane u Novom Goraždu.

Sadnja drveta simbolizira život te su na ovaj način mladi poslali jedinstvenu poruku koja je sadržana i u samom nazivu projekta "Zajedno ka budućnosti“ koji potpisuje Odbor za međureligijsku saradnju Goražde sa partnerima.

Nizom aktivnosti već su realizirali jedan dio projekta, sarađuju, njeguju pozitivne vrijednosti, grade mir i suživot podsjećajući između ostalog i na važnost čuvanja životne okoline i odgovornost za zajedničku budućnost.

"Posebnu važnost ovim aktivnostima daje učešće mladih, koji, kao budućnost našeg društva, osiguravaju trajnost izgradnje povjerenja, razumijevanja i odgovoronosti za zajedničku budućnost. Sam naziv međureligijski sve govori, a ovdje imamo i jednog gosta iz Japana. Sadimo japansko drvo kojem se tamo pridaje velika pažnja“, kaže Dženan Obuća.

Japanac Taiki Sato kaže da po vlastitom izboru sada živi u Vojkovićima te da mu je želja da što bolje upozna BiH, zemlju, u koju je, tvrdi, istinski zaljubljen. Japanska trešnja koju su zasadili simbolizira sreću a da bi bili sretni trebamo živjeti zajedno, poručuje i Mihailo Čarapić iz Goražda.

"Ona nema plodove već daje poseban cvijet koji nas inspiriše. Plodovi su hrana za tijelo a cvijet nas inspiriše jer nama treba hrana za dušu“, dodaje Čarapić.

Kristina Šešlija iz Fondacije Mozaik koja je jedan od partnera u projektu ističe kako svaki dolazak u Goražde znači i nešto novo na polju zajedničkog djelovanja mladih.

"Svaki put kad dođemo ovdje prosto se vidi zajedništvo i rad ljudi. Posebno danas jer ima ona izreka da se drvo oslanja na drvo a čovjek na čovjeka, tako i ove dvije zajednice jedna na drugu“, kaže Kristina.

U biti sadnja drveća znači gradnju života a poruke odaslane danas imaju višestruk značaj.

"Nije isto raditi za jedno i raditi zajedno, to su potpuno različiti koncepti života. Tamo gdje se radi za jedno tu su uvijek nesuglasice, sukobi, pa i ratovi a kad se radi zajedno to je onda viši cilj. To nedostaje našem društvu generalno čak i tamo gdje imamo jendonacionalne ili jednoetničke sredine“, kaže Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

Kad se mladi okupe i pokažu da mogu raditi zajedno to pokazuje da život ima smisla i da se može graditi puno bolje, smatra muftija Pitić.

"Žao mi je što je naša duga tradicija zajedničkog života ovdje s naše strane potpuno zanemarena i zapostavljena i drugi ljudi treba da nas uče nečemu što mi živimo stoljećima“, dodaje muftija goraždanski.

Sadnju parkovskog drveća u Novom Goraždu i Goraždu organizovali su Medžlis Islamske zajednice Goražde u saradnji sa Crkvenom opštinom Goražde.